Peste 5.000 de suspiciuni de cancer de col uterin în Regiunea Centru
Publicat de radiomures, 15 mai 2017, 14:15 / actualizat: 19 mai 2017, 11:28
În aproape 5 ani de când a început programul Ministerului Sănătății pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin s-au efectuat peste 60.000 de citologii în cele 6 județe din Regiunea Centru.
Aproape 10% din testări au fost leziuni precanceroase sau canceroase.
Coordonatorul Unității Regionale Centru pentru Programul național de screening pentru cancerul de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, dr. Cosmina Uzun.
Am avut teste pozitive într-un procent de 9,16%. Deci, nu am avut 9,16% cancere ci am avut aceste leziuni incipiente, peste 5.500 de femei, în această perioadă care au beneficiat de tratament prin Casa de Asigurări de Sănătate. Cancerele efective au fost în procent mult mai mic, în procent de 0,2% în final, după toate investigațiile și tratamentele.”
Cele mai multe leziuni au fost identificate la femei cu vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani, însă campania se adresează tuturor femeilor .
Cele care nu au beneficiat în ultimii ani de acest test gratuit pot solicita testul Babeș Papanicolaou la orice medic ginecolog sau de planificare familială din spitalele de stat, o facilitate introdusă din acest an.
Există peste 6.000 de teste disponibile, spune medicul coordonator al campaniei, Cosmina Uzun:
Pentru județul Mureș avem în jur de 3.000 de teste iar pentru toată regiunea avem înjur de 6.600 de teste cu posibilitatea de suplimentare la rectificarea bugetară din august anul acesta. Noile norme pe 2017/2018 ne aduc în plus faptul că femeia poate să se prezinte direct la medicul ginecolog sau de planning și să beneficieze și de informare și de recoltare. Până acum, circuitul era numai prin medicul de familie.”
Săptămâna trecută a fost relansată la Tîrgu-Mureș o campanie de conștientizare întrucât cancerul de col uterin poate fi vindecat complet dacă este depistat la timp.
România este pe primul loc în Europa cu peste 4.000 de cazuri noi de cancer de col uterin și cu cea mai mare rată a mortalității, de aproape 15%, de aproape patru ori mai mare decât media europeană.
În România, cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent tip de cancer și reprezintă prima cauză a mortalității la femeile active.
Cristina Bulbescu