Peste 450 de fermieri mureșeni afectați de secetă au procese verbale de calamitate
Azi este ultima zi în care se pot depune cereeri la direcţiile agricole pentru a obţine sprijin de la Guvern, dacă au pierdut cel puțin 30% din recolte din toamna anului trecut până în vara acestui an.
Publicat de Stan Lucian, 28 octombrie 2024, 15:00
Directorul executiv al Direcției Agricole Mureș, Silvia Jude, precizează că încă se preiau cerereile de despăgubiri de la fermieri:
În Mureș culturile afectate sunt cele de porumb, sfeclă de zahăr, soia și floarea soarelui, iar suprafața raportată până la momentul actual este de 2100 de hectare. S-au depus 371 de cereri, din 453 de procese verbale de calamitate întocmite la 15 septembrie. Urmează centralizarea până în 4 noiembrie, că avem cinci zile zile din 28 octombrie să anunțăm situația care cuprinde numărul de fermieri, culturile, suprafața și suma totală. Plățile se vor face până pe 31 decembrie.
În județul Brașov aproximativ 1.000 de hectare au fost calamitate în această vară de seceta pedologică, cea mai afectată cultură fiind porumbul, a arătat pentru RTM reprezentantul Direcției Agricole, Lidia Purice:
Se vor acorda despăgubiri de 1000 de lei pe fiecare hectar afectart de seceta pedologică. Procentul de calitate a culturii trebuie să fie mai mare de 30%. Pentru județul Brașov au fost depuse 164 de înștiințări și s-au întocmit 162 de procese verbale. Suprafața totală afectată de seceta pedologică este de 1020 hectare, iar culturile cele mai afectate sunt porumbul, sfecla de zahăr și soia.
Pentru despăgubiri sunt incluse 39 de culturi, cele mai extinse fiind grâul, secara, orzul, ovăzul, rapiţa, mazărea, floarea soarelui şi porumbul, iar valoarea totală aprobată de Comisia Europeană, este de 2 miliarde de lei.
Pentru a beneficia de această subvenţie directă, agricultorii trebuie să fi pierdut cel puţin 30% din recolte, iar valoarea maximă a ajutorului este de 1.000 de lei pe hectar dacă pierderile sunt de 100%.
Autor: Valeriu Russu