Peste 450 de dosare penale privind infracţiuni informatice, înregistrate în judeţul Mureş
Acestea au fost constatate în primele 9 luni ale acestui an de către IPJ Mureş.
Publicat de Rotar Mirela, 18 octombrie 2024, 12:00
Cele mai frecvent sesizate fapte sunt infracţiunile de „înşelăciune” în mediul on-line şi „efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.”
Tot în primele 9 luni ale anului au fost înregistrate 150 de înşelăciuni privind investiţiile on-line.
Tehnica presupune promovarea unor investiţii ca forme de îmbogăţire rapidă, explică adjunctul insepectorului şef pe linie de investigaţii criminale, comisar-şef Cătălin Rădulescu:
Mesajele sau anunțurile pot promova investiții în afaceri, acțiuni la bursa de valori, criptomonede, NFT-uri sau orice alte tipuri de investiții. Acestea pot fi prezentate sub forma unor oferte de îmbogățire rapidă sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, disponibile pentru o perioadă limitată de timp. După furnizarea datelor de contact, persoanele vătămate sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care se recomandă specialiști în domeniu. Autorii, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să inițieze transferuri, fiindu-le prezentate, în mod fals, avantajele și siguranța procesului, dar și sumele la care pot ajunge dacă continuă să investească.
O altă modalitate de fraudare des întâlnită este contractarea de credite on-line în numele persoanelor vătămate şi apoi sustragerea banilor.
Cele mai multe sesizări provin din zona urbană a judeţului Mureş, în special din municipiul Târgu Mureş.
În cursul acestui an, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Mureş a derulat peste 50 de activităţi informativ-preventive în acest domeniu.
RECOMANDĂRI:
Este esențial ca utilizatorii sa fie vigilenți și să adopte câteva măsuri de siguranță când fac tranzacții sau investiții online. În continuare, recomandăm cetățenilor să respecte câteva recomandări esențiale:
-Nu accesați link-uri primite din surse necunoscute! De asemenea, fiți precauți când accesați link-uri de pe platforme de socializare care promit câștiguri mari cu investiții minime;
-Verificați întotdeauna platformele de investiții online înainte! Nu vă lăsați păcăliți de promisiuni care sună prea bine ca să fie adevărate;
-Nu instalați aplicații de control de la distanță, la recomandarea necunoscuților! Aceste aplicații pot permite infractorilor sa acceseze datele dumneavoastră personale și bancare;
-Verificați întotdeauna legitimitatea brokerului sau platformei pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară;
-Nu transmiteți date personale/bancare/coduri de acces/parole/imagini de pe documentele de identitate sau cardurile bancare! În momentul în care aceste date ajung în mâna infractorilor, pot fi folosite împotriva dumneavoastră!
-Nu uitați că, în atare situații, atacatorii se pot folosi de anumite companii sau instituții oficiale, copiind identitatea vizuală a acestora. Informați-vă din surse oficiale și sigure!
Autor: Sanda Vițelar