Peste 400.000 de copii din România nu frecventează școala!
Publicat de Rotar Mirela, 20 decembrie 2024, 12:46
Aşa arată datele Organizaţiei Salvaţi Copiii România date publicităţii într-un document adresat clasei politice din ţară.
Într-o scrisoare publică, Organizația Salvați Copiii România solicită noului Guvern care se va forma, precum și partidelor parlamentare, corectarea de urgență a cauzelor care duc la disparități grave în ceea ce privește accesul egal și nediscriminatoriu al copiilor la servicii de sănătate, educație și protecție socială.
Experții Organizației pun astfel la dispoziția politicienilor o analiză detaliată, care radiografiază starea copilului din România.
”Dincolo de cifre sunt poveşti multiplicate de sute de mii de ori” a explicat pentru Radio Târgu Mureş, George Roman, Director Advocacy la Salvaţi Copiii România:
,,Toate cifrele pe care noi le-am introdus trebuie văzute nu ca simple statistici, ci ca poveşti reale multiplicate de mii, de zeci de mii şi chiar de sute de mii de ori, cum este, de exemplu, situaţia copiilor care se află în afara sistemului educational deşi conform vârstei lor ar trebui să se regăsească undeva pe băncile şcolii şi asta, statistic înseamnă peste 400 de mii de copii care nu se duc la şcoală, nu şi-au terminat învăţământul obligatoriu şi probabil nici nu vor avea şansa să facă asta.”
Documentul cuprinde o serie de recomandări cu măsuri urgente, principala fiind creşterea procentului alocat din PIB pentru educaţie.
George Roman:
„Finanţarea la nivelul UE se apropie de 5% noi nu am depăşit 3,2% într-un context în care avem mare nevoie de personal suplimentar pentru a aduce copii fie la şcoală, fie la un nivel mulţumitor de performanţă educaţională”
De asemenea, potrivit Organizației Salvați Copiii, România înregistrează o altă statistică negativă: se află în topul mortalității infantile, peste media din UE. Aproape jumătate dintre nașterile la mamele sub 15 ani din Europa sunt înregistrate în țara noastră (3.696 de nașteri la mame sub 15 ani în perioada 2018-2022).
Recomandări principale ale Organizaţiei Salvaţi Copii România:
• Dezvoltarea și implementarea imediată a unui sistem național de monitorizare și intervenție timpurie pentru identificarea și sprijinirea elevilor în risc de abandon școlar, cu focus special pe vulnerabilitățile socio-economice.
• Alocarea substanțială de resurse pentru programele de educație remedială (În mod special, Școală după Școală).
• Reformarea fundamentală a curriculum-ului școlar, în special pentru învățământul secundar superior, cu accent pe relevanța pentru piața muncii și dezvoltarea competențelor cheie.
• Reevaluarea urgentă a structurii și metodologiei Evaluării Naționale pentru a asigura că aceasta măsoară în mod real competențele elevilor și nu perpetuează inegalitățile sociale.
• Crearea unui sistem național de monitorizare a indicatorilor de sănătate și bunăstare a copiilor.
• Implementarea unui program național de redistribuire a medicilor pediatri și chirurgi pediatri în zonele deficitare.
• Modernizarea urgentă a tuturor maternităților și secțiilor de neonatologie.
• Introducerea imediată a educației pentru sănătate în curriculum-ul școlar obligatoriu, cu accent special pe educația sexuală și reproductivă, planificare familială și prevenția sarcinilor nedorite.
• Instruirea periodică a profesorilor pentru recunoașterea semnelor de violență și abordarea situațiilor raportate cu empatie și profesionalism.
• Servicii de consiliere și educație parentală pentru alternative pozitive de disciplinare a copilului.
• Crearea unui sistem național integrat de raportare și monitorizare a cazurilor de violență.
• Asigurarea finanțării adecvate pentru serviciile de protecție și asistență psiho-emoțională a copiilor.
• Implementarea programelor de asigurare a unei mese hrănitoare în școală pentru toți copiii, pentru a reduce abandonul școlar, a crește coeziunea în rândul copiilor și pentru a elimina inegalitățile în asigurarea nevoilor de bază ale acestora.
• Stimularea angajatorilor să investească în comunități vulnerabile, prin reducerea fiscalității pentru companiile care creează locuri de muncă, contribuind astfel la reducerea sărăciei în zonele rurale.
Autor: Sanda Vițelar