Peste 40 de grădinițe, școli și licee din Mureș, Harghita și Covasna, în Patrula de Reciclare

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 noiembrie 2018, 12:27 / actualizat: 19 august 2020, 1:39
Sunt cu 20 de unități școlare mai puține față de anul trecut și doar 6 dintre ele sunt din județul Mureș. Este vorba despre gimnaziile George Coșbuc și Tudor Vladimirescu din Tîrgu-Mureș, gimnaziile din Băgaciu și Batoș și liceele din Miercurea Nirajului și Ion Vlasiu din Tîrgu-Mureș.
Vestea bună este, însă, că anul acesta, în cadrul celei de a VIII-a ediții, vor putea participa la activitățile pentru protejarea mediului toate grădinițele, școlile și liceele din țară.
Condiția este ca acestea să se înscrie, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș editorul PR al campaniei, Ada Lungu:
O noutate foarte îmbucurătoare este faptul că orice unitate de învățământ poate obține statutul de școală suporter al patrulei. Într-adevăr, înscrierile ca patrulă de reciclare s-au încheiat și avem deja școli din județul Mureș care sunt patrule de reciclare dar orice altă școală poate obține acest statut special de școală suporter al patrulei. Ceea ce este foarte bun este faptul că și acestea pot intra în concurs, atât pentru premiile locale cât și pentru premiile naționale.
Față de celelalte județe care au mai multe unități școlare înscrise ca patrule de reciclare ( Harghita: 14 școli și grădinițe, Brașov: 13 grădinițe, școli și colegii și Covasna 8 școli și grădinițe), județul Mureș se află pe ultimele locuri.
Un imbold în acest sens vor primi de la Inspectoratul școlar și alte școli mureșene, mai ales că anul trecut județul Mureș a ocupat locul I la acest concurs.
Inspectorul școlar general, Ioan Macarie:
Știu că sunt puține aceste școli dar voi impulsiona acest program de reciclare dar eu știu că atunci când sunt acțiuni de reciclare se implică mult, mult mai multe școli. O să văd care e situația și o să-i impulsionez prin tot felul de canale de comunicare și de transmitere către directori.
Campania ”Patrula de reciclare” a început la 1 septembrie 2018 și se va încheia la 31 august 2019.
În acest interval, copiii și tinerii vor participa la o serie de activități educative și vor putea câștiga premii, le amintește reprezentanta campaniei Ada Lungu:
Elevii școlilor înscrise, atât ca patrule cât și ca suporteri, vor învăța lucruri importante despre ceea ce înseamnă să te comporți responsabil față de mediul înconjurător și față de comunitatea în care trăiești și, în special, ce înseamnă să colectezi selectiv deșeurile de aparate electrice și electronice. La finalul ediției avem atât premii locale cât și naționale. Școlile câștigătoare primesc materiale didactice și prin premiile pe care le primesc contribuie și la dotarea școlilor lor.
La nivel național sunt aproape 500 de grădinițe, școli și licee care s-au înscris la Patrula de Reciclare, lista completă a școlilor precum și alte informații fiind disponibile pe site-ul campaniei: www.patruladereciclare.ro.
Anul trecut, campania de reciclare denumită ”Ediția campionilor” a fost câștigată de Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” din Tîrgu-Mureș, județul Mureș având, de altfel, cea mai mare cantitate de deșeuri electrice colectate, de 22.000 de kg dintr-un total de 1 milion de kg la nivel național.
Cristina Bulbescu