Peste 4 milioane de români cu hipertensiune arterială nu-și administrează nici un tratament
Societatea Română de Hipertensiune marchează astăzi, 27 martie, la Târgu Mureș, Ziua Mondială a Aderenței la Tratament, motiv pentru care specialiștii atenționează asupra importanței respectării tratamentului recomandat.

Publicat de APETRI MARGARETA, 27 martie 2025, 12:44 / actualizat: 27 martie 2025, 14:45
Mesajul zilei este „Nu rata momentele care contează. Inima ta mai are multe de trăit”.
Medici cardiologi mureșeni din conducerea Societății Române de Hipertensiune, alături de voluntari, au organizat astăzi, în Piața Teatrului din Tg.Mureș, o acțiune de măsurare gratuită a tensiunii arteriale și i-au sfătuit pe târgumureșeni să scrie mesaje scurte din viață care să reamintească fiecăruia cât de importante sunt alegerile de azi pentru sănătatea de mâine.
Subdiagnosticarea hipertensiunii arteriale este un fapt dovedit în țara noastră, și doar un mic procent dintre români urmează, zi de zi, tratamentul recomandat, precizează președinta Societății Române de Hipertensiune, Prof. Dr. Theodora Benedek:
”Hipertensiunea arterială este acea patologie, acea boală care necesită tratament medicamentos care să fie încontinuu administrat pe o perioadă foarte lungă de timp. Se estimează că în România, peste 6 milioane de pacienți sunt hipertensivi iar niște studii au arătat că doar 70% dintre aceștia sunt diagnosticați, doar 60% sunt tratați, iar dintre aceștia, doar 30% au valorile tensionale controlate. Dacă facem un calcul, reiese faptul că peste 4 milioane de români au valori tensionale crescute care nu sunt controlate prin tratament medicamentos.”
Târgumureșenii s-au prezentat în număr mare la acțiunea de măsurare a tensiunii arteriale și aproape toți au fost găsiți hipertensivi:
Hipertensiunea arterială este responsabilă pentru 10 milioane de decese anual, la nivel mondial și este considerată un ucigaș tăcut deoarece duce la complicații care, nefiind diagnosticate și tratate la timp, pot duce la deces.
Abandonarea tratamentului are riscuri și mai mari, mai spune prof.dr. Theodora Benedek:
”Cei care nu-și iau tratamentul în mod regulat sunt supuși riscului de a avea oscilații tensionale. De exemplu, la un pacient hipertensiv care-și oprește tratamentul pentru câteva zile, vor apărea tensiuni foarte mari, astfel încât poate ajunge la Urgențe cu risc de AVC sau disecție de aortă, boală cronică de rinichi, insuficiență cardiacă, o serie de complicații care pot fi prevenite dacă își iau tratamentul.”
Specialiștii spun că populația hipertensivă este foarte numeroasă la nivel mondial, însă România se află pe primele locuri la acest capitol din cauza stilului de viață extrem de nesănătos.
Printre cauzele directe se numără consumul crescut de sare, fumatul, alimentația nesănătoasă împreună cu sedentarismul, dar și prezența altor afecțiuni precum diabetul zaharat și obezitatea.
Autor: Cristina Bulbescu