Peste 300 de sesizări la posibile incidente electorale, semnalate pe parcursul nopţii
Publicat de Rotar Mirela, 24 noiembrie 2024, 09:22 / actualizat: 24 noiembrie 2024, 10:25
33 dintre acestea nu s-au confirmat, iar alte 87 urmează să fie verificate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
Ea ne reamintește și principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege.
Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi. Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are totuși dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el pentru a-l ajuta. Acest însoțitor nu poate fi însă din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
Comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare între orele 7:00 şi 21:00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la șase luni la 3 ani.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la șase luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau de mai multe ori, ori prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepsește cu închisoare de la șase luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Tot cu închisoare de la șase luni la 3 ani sau cu amendă și interzicer a exercitării unor drepturi se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă. Însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la șase luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Aproximativ 45.000 de angajaţi MAI sunt mobilizaţi, azi, pentru a asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a alegerilor.
Autor: Bianca Tomuț