Peste 300 de kilograme de carne cu pui infectată cu Salmonella au ajuns în gospodăriile mureșene
Publicat de Rotar Mirela, 8 decembrie 2023, 12:00
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat retragerea din magazine a unui lot de carne de pui contaminată cu Salmonella.
Este vorba despre un lot de sferturi posterioare de pui congelate, produse în Polonia, care expiră în 10.07.2025.
În județul Mureș, carnea a ajuns în două puncte de desfacere a unui supermarket cunoscut, de unde au fost cumpărate deja aproximativ 360 de kilograme.
Directorul DSVSA Mureș, dr. Mihály Zoltán József:
In două puncte de lucru ale unui supermarket s-a identificat carne de pui infectată cu Salmonella Enteritidis, provenită din Polonia, printr-un distribuitor din județul Bihor. Dânșii au notificat retragerea de la comercializare a acestor produse încă din 30 noiembrie. (…) S-a declanșat procedura de retragere de la comercializare și de distrugere a acestui produs. Din informațiile noastre, nu s-a returnat către aceste unități nimic de către consumatorii finali.
Infecția cu Salmonella este una dintre cele mai frecvente cauze ale gastroenteritei.
Îmbolnăvirea poate fi prevenită prin gătirea corespunzătoare a alimentelor spune dr. Mihály Zoltán József:
Salmonella este un agent etiologic care provoacă îmbolnăviri destul de grave la om, în schimb, dacă este supus unui tratament termic, adică canea respectivă, dacă s-a gătit cum se gătește la noi, riscurile sunt foarte, foarte mult diminuate, deci aproape zero este riscul de îmbolnăvire a acestor oameni care, eventual, ar fi putut consuma.
Carnea din magazine a fost retrasă, iar cei care au cumpărat sunt sfătuiți să nu o consume și să o returneze, iar contravaloarea achiziției va fi restituită.
Autor: Raluca Creț