Peste 30.000 de mureșeni, beneficiari ai venitul minim de incluziune
Publicat de Stan Lucian, 26 octombrie 2023, 14:32
De la 1 ianuarie 2024, beneficiarii de diferite forme de ajutor social vor mai primi doar un singur tip de sprijin care se va numi: venit minim de incluziune.
Pentru aceasta, toți beneficiarii actuali de ajutoare trebuie să se înregistreze în sistem, începând cu data de 1 noiembrie și până la finele anului.
Cuantumul ajutoarelor nu se va schimba, precizează directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș, Cristian Răduț:
Venitul minim de incluziune se va numi cu 1 ianuarie. Acesta reunește cele trei beneficii de asistență socială, adică venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței. Deci, va fi un singur beneficiu de asistență socială și se va acorda un cuantum în funcție de nevoile și necesitățile familiale ale fiecăruia, bineînțeles cu încadrarea în gradele de dependență ale fiecărei familii sau persoane singure. Dacă o persoană se încadrează la toate cele trei ajutoare, ajutorul va reuni toate cuantumurile.”
În județul Mureș sunt peste 50.000 de ajutoare sociale care se plătesc lunar diferitelor categorii de persoane, însă, în fapt, numărul beneficiarilor este mult mai mic, mai spune Cristian Răduț:
AJPIS Mureș are în evidență un număr mediu 40.000 de beneficiari pentru ajutorul de încălzire, la venitul minim garantat sunt circa 5.000 iar pentru alocația de susținere a familie sunt circa 5.500. Numărul persoanelor beneficiare sunt, însă, în jur de 30.000.”
Măsurile adoptate referitoare la venitul minim de incluziune sunt parte a Programului Național de Redresare și Reziliență având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, spune textul Legii.
Noua formulă de acordare a ajutoarelor sociale are rolul de a diminua și sarcinile administrative pentru autorități și beneficiari.
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege – 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cuantumul venitului net ajustat calculat conform legii.
Cuantumul maxim, pentru beneficiarii care nu obțin niciun venit, este de 275 lei/lună/ membru de familie, iar, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 lei/lună.
Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie.
Autor: Cristina Bulbescu