Peste 3 tone de mere și 200.000 de biscuiți din programul laptele și cornul au expirat în județul Mureș
Publicat de Corina Muntean, 24 iulie 2020, 13:31 / actualizat: 26 iulie 2020, 17:02
Suspendarea cursurilor i-a pus în dificultate pe producătorii și distribuitorii produselor din programul ”Lapte și corn”.
În județul Mureș, sana a fost salvată, producătorul a donat produsul de pe stoc unei asociații, dar merele și biscuiții s-au stricat sau au expirat, din cauza procedurilor birocratice încurcate.
Reprezentantul Consiliului Județean Mureș, Sanda Vițelar:
În ceea ce privește laptele, sana, de fapt, care rămăsese pe stoc, o cantitate de 64.800 de bucăți, aceasta a fost donată de către furnizori unei asociații pe care aceștia au ales-o, iar în ceea ce privește merele și biscuiții, au rămas pe stoc 3.180 kilograme de mere și o cantitate de 246.384 bucăți din produsul biscuiți integrali.
Produsele nu puteau fi comercializate de către furnizori pentru că aveau inscripții speciale, dar Consiliul Județean ar fi vrut să le distribuie în centrele de carantină, la penitenciar sau în sistemul de protecție socială.
Problema a fost că nu există cadru legislativ care să reglementeze acest lucru, iar instituțiile abilitate să dea un răspuns au rămas în tăcere, a declarat Sanda Vițelar:
Autoritatea publică județeană s-a adresat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, precum și Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Sănătății, solicitând analizarea acestei situații și soluții concrete în regim de urgență mai ales că termenul de valabilitate a produselor era foarte aproape de a fi împlinit. Consiliul Județean a solicitat reglementarea printr-un act normativ. Din nefericire, nu s-a primit niciun răspuns.
Contractele cu furnizorii au fost suspendate, iar deocamdată nu există soluții pentru despăgubirea celor care au suferit pierderi în urma nevalorificării produselor.
Raluca Creț