Peste 3.000 de copii din Mureș au părinți plecați la muncă în străinătate
Publicat de MIRELA ROTAR, 27 martie 2019, 13:13 / actualizat: 27 martie 2019, 23:34
900 dintre aceștia au fost lăsați în grija rudelor după ce ambii părinți sau chiar părintele unic susținător al familiei, a plecat la muncă în străinătate.
Datele au fost furnizate anul trecut Inspectoratului Școlar Județean Mureș de conducerea unitățile școlare din județul Mureș, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș inspectorul școlar general, prof. Ioan Macarie:
Numărul de copii proveniți din familii în care ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate sunt 572. Numărul de copii proveniți din familii în care părintele unic susținător este plecat în străinătate sunt 335. Numărul de copii proveniți din familii în care un singur părinte e plecat în străinătate e de 2.670 și adunate astea toate la un loc, numărul total de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate e de 3.316.
Părinții care vor să plece la muncă în străinătate sunt obligați să anunțe primăriile, chiar dacă lipsesc numai un sezon de lângă copii.
Mai puțin de jumătate dintre ei raportează însă acest lucru, reiese din datele centralizate anul trecut de Direcția pentru Protecția Copilului Mureș.
În perioada aprilie-iunie s-au înregistrat cele mai multe cazuri de minori ai căror părinți erau plecați la muncă peste hotare, motiv pentru care 20 de copii au fost luați în grija statului printr-o măsură specială de plasament.
Situația pare să se repete de la an la an, spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Mureș, Doru Constantin:
După cum se poate contata, avem o anumită perioadă în care se înregistrează o creștere a numărului de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, datorită faptului că majoritatea acestor părinți prestează munci sezoniere în domeniul agriculturii în țările occidentale. În trimestrul II din 2018 aveam un număr de 1.499 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate.
Organizația Salvați Copiii estimează un număr mai mare de minori aflați în această situație, deoarece intervine și abandonul școlar.
Psihologii avertizează, însă, că pe termen scurt și lung copiii care cresc perioade îndelungate fără nici un părinte alături, suferă serioase tulburări emoționale și comportamentale.
De asemenea, o bună parte dintre acești copii au și probleme la învățătură, spune coordonatorul de programe din cadrul Organizației Salvați Copiii, psiholog Cristina Pantea:
Se ajunge chiar la 5.000 de copii care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Cel mai mult suferă copiii care au ambii părinți sau mama pentru că le rămâne un sentiment de abandon. Am întâlnit multe cazuri în care copiii dau semne: scad performanțele școlare, intervin comportamente agresive pe care nu știu cum să le gestioneze. Pot să mai apară și tulburări emoționale, de genul depresie. Pot să apară și probleme pe termen lung, ca delicvența juvenilă, consumul de droguri…
Potrivit legii, dacă ambii părinți pleacă la muncă în străinătate, aceștia au obligația să anunțe autoritățile și să desemneze un tutore legal pentru îngrijirea copiilor rămași acasă.
O parte dintre ei nu fac acest lucru, deoarece unii nu vor să-și piardă ajutoarele sociale sau se tem că vor fi preluați copiii de către autorități.
Cristina Bulbescu