Peste 240 de locuri disponibile în academiile militare

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 martie 2022, 14:35
Acestea se adresează elevilor aflați în clasa a XII-a, sau celor care au terminat în anii precedenți și au diplomă de bacalaureat şi cel mult 26 de ani împliniţi în cursul acestui an sau cel mult 24 de ani în cazul specializării aviaţie.
Astfel, opt instituții de învăţământ universitar cu 35 de specializări oferă 243 de locuri iar termenul limită pentru înscriere este 3 iunie, a declarat șeful Biroului Informare-Recrutare din Centrul Militar Județean Mureș, Marius Lupăștean:
Pentru învățământul universitar militar, în acest an sunt disponibile locuri la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” București care oferă 15 locuri, Academia Forțelor Terestre ”N. Bălcescu” Sibiu oferă 33 de locuri, Academia Forțelor Aeriene ”Henry Coandă” Brașov 26 de locuri, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” Constanța cu 28 de locuri, Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I” București oferă 42 de locuri, Academia de Poliție „Al. I. Cuza” București oferă 10 locuri, iar Institutul Medico -Militar București 89 de locuri, dintre care 30 sunt pentru catedra de la Tg. Mureș.
Selecția are candidaților loc în centrele zonale din Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.
Comandantul Centrului din Alba Iulia, col. Florin Câmpean a explicat că înainte de examenul propriu-zis, tinerii au de susținut probe elininatorii, fizice și psihologice:
În ceea ce privește selecția candidaților pentru instituții militare de învățământ, noi avem o perioadă de selecție cuprinsă în intervalul 7 martie- 17 iunie. În cadrul probelor de selecție, candidații vor avea de susținut probe la verificarea capacității motrice, probă de testare psihologică și interviu de evaluare finală și orientare. În perioada menționată, candidații vor fi anunțați de către birourile de informare- recrutare pentru a fi planificați și prezentați la noi în centru.
Anul trecut, la traseul utilitar-aplicativ au fost declarați admiși peste 96% dintre candidați iar la alergarea de rezistență peste 93 la sută dintre ei au trecut baremul, a adăugat col. Florin Câmpean.
Concluzia e că tinerii care se îndreaptă spre o carieră militară sunt destul de bine pregătiți fizic, comparativ cei din noile generații care se constată că neglijează acest aspect, a confirmat șeful Secţiei de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş, col. dr. Vicențiu Ghițescu:
Pentru anul universitar 2022- 2023 au fost alocate, de către Ministerul Apărării Naționale, 30 de locuri pentru medicină generală. Selecția a început prin centrele de informare-recrutare, urmează ca până în luna iulie potențialii candidați să treacă de selecția propriu-zisă. În fiecare an e o altă concurență, depinde de numărul de locuri alocate și de adresabilitatea concurenților.
Înscrierile se fac la www.recrutaremapn.ro sau mergând personal, la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar al județului de domiciliu.
Valeriu Russu