Peste 21 de mii de copiii din România nu au niciun părinte cu ei, în ţară

Publicat de Rotar Mirela, 11 august 2022, 08:48
Fenomenul copiilor rămaşi în grija rudelor, în timp ce părinţii lor sunt nevoiţi să muncească peste graniţe, este unul cronicizat în România. Peste 21 de mii de copiii nu au niciun părinte cu ei, în ţară, iar dintre cei rămaşi acasă în îngrijirea altor persoane doar circa un sfert vorbesc zilnic cu părinţii lor.
Analiza realizată de Salvaţi Copiii România mai arată că sunt mulţi copii care au crescut, s-au dezvoltat emoţional şi au trecut dintr-un ciclu şcolar într-altul în lipsa părinţilor. Iar pentru a conştientiza faptul că menţinerea comunicării cu proprii copii este crucială, organizaţia, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră, derulează activităţi de informare a părinţilor care revin în România în perioada concediilor.
Este pentru al doilea an consecutiv când se organizează o serie de activităţi de informare pentru părinţii care vin pentru vacanţa de vară cu privire la efectele negative pe care plecarea acestora le poate avea asupra dezvoltării copiilor şi la importanţa menţinerii comunicării părinţi – copii.
Mai mult de 9% dintre copiii, ai căror părinţi muncesc în străinătate sunt în această situaţie de peste 10 ani, în vreme ce 18% au rămas în grija rudelor de o perioadă cuprinsă deja între şapte şi nouă ani, arată o analiză a Organizaţiei Salvaţi Copiii. În privinţa comunicării, 26% dintre copii comunică zilnic cu părinţii lor, 23% iau legătura săptămânal, iar 5% deloc.
La sfârşitul anului trecut, peste 76.000 de copii aveau cel puţin un părinte plecat să muncească în alte ţări, arată statisticile oficiale care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Activităţile de informare a părinţilor cu privire la nevoile copiilor rămaşi acasă vor avea loc pe tot parcursul lunii august la puncte de trecere a frontierei terestre şi aeriene.