Peste 200 de ONG-uri cer autorităților sanitare reintroducerea contraceptivelor gratuite
Publicat de Stan Lucian, 17 noiembrie 2023, 11:53
Organizațiile cer Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate protejarea femeilor, fetelor și tinerilor din România de sarcini nedorite și infecții cu transmitere sexuală.
Acestea solicită, într-o scrisoare deschisă, asigurarea accesului gratuit și universal la metode de contracepție, contracepție de urgență și protecție.
Printre organizațiile semnatare se numără asociațiile Tineri pentru tineri, SEXUL vs. BARZA, Libertate și Egalitate de Gen, ACCEPT, MozaiQ LGBT sau Asociația de Planificare Familială și Sănătatea Reproducerii.
Din 2016, România a renunțat un program național în acest sens, precizează vicepreședintele Asociației Moașelor Independente, Irina Mateescu:
Programul a fost oprit în 2016 și, în momentul acesta, avem numărul cel mai mare de sarcini la minore din Europa, avem mame multipare cu mulți copii pe care nu și-i doresc dar nu-și permit contraceptive și avem cea mai mare rată de mortalitate maternă din Europa. Este triplă față de media UE.”
Apărătorii drepturilor femeilor la contraceptive spun că există o problemă cu aceste medicamente și în farmacii, prin urmare nici nu se pot cumpăra, iar un astfel de program de prevenire a nașterilor ar costa bugetul de asigurări de sănătate milioane de euro.
Revine vicepreședintele Asociației Moașelor Independente, Irina Mateescu:
Dacă ne raportăm la perioada din 2016 și ce era atunci, pentru că atunci erau contraceptive injectabile, nu erau implanturi, sunt costuri care pot fi acoperite și sub două milioane de euro. Dacă ne raportăm și la partea de implant, probabil că vorbim de mai mult… Dar, există o bugetare pe programe de sănătate a femeii în programele naționale de sănătate. Sunt 10 milioane de euro acolo doar că acești bani nu sunt folosiți la contracepție.”
Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, România se situează pe locul întâi, la nivel european, la numărul de nașteri la minore cu vârste mici, între 10 și 14 ani.
În anul 2019, spre exemplu, au fost circa 1.700 astfel de cazuri în Europa, dintre care 700 în România, 250 în Bulgaria și 200 în Franța.
Totuși, în ultimii 10 ani, numărul copiilor născuți din mame cu vârste 10-19 ani, a scăzut cu 12% în România și cu aproape 30% la nivel european.
Autor: Cristina Bulbescu