Peste 200 de cazuri noi de hepatită în Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 28 martie 2019, 12:28
După ce anul trecut a fost un vârf epidemic de hepatită virală A, cu 1.245 de cazuri și 20 de focare, boala continuă să facă victime.
În primele două luni din acest an au mai fost câteva sute de cazuri, toate internate în spital.
La această dată, există un singur focar de hepatită la Glodeni, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Gabriela Uifălean:
În acest moment, în evoluție avem un singur focar care a debutat anul trecut și încă nu s-a încheiat și până acum s-au înregistrat 45 de cazuri, s-au confirmat în focar. Anul acesta au fost 212 cazuri de hepatită care au fost confirmate serologic. Există vaccin, acesta se face , conform metodologiei, la contacții direcți din focare și anul trecut s-au făcut vaccinări în toate focarele de hepatita A. La cazurile izolate nu se fac vaccinări dar dacă se înregistrează focar se fac la toți contacții direcți pentru limitarea focarului.
În județul Harghita, hepatita nu pare să mai fie o problemă. Anul acesta s-au mai înregistrat circa 40 de cazuri în 4 focare, spune directorul DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi:
În județul Harghita, Hepatita A are o evoluție favorabilă. Față de cele câteva sute de cazuri pe care le-am avut anul trecut, anul acesta în luna ianuarie am avut, în total, 23 de cazuri, în februarie am mai avut 16 cazuri și în martie, până în prezent, s-au mai înregistrat 5 cazuri.
Medicii avertizează că nerespectarea regulilor de bază de igienă este cauza principală de îmbolnăvire cu hepatită.
Un rol important în educație îl are și școala, precizează medicul specialist de sănătate publică din Harghita, Tar Gyongyi:
Fiind numită și boala mâinilor murdare, (Hepatita virală A) poate fi limitată și combătută prin măsuri de igienă personală. Deci, spălatul pe mini este o măsură foarte simplă și foarte eficientă pentru că boala se transmite pe cale fecal-orală, deci dacă ne spălăm pe mâini după folosirea toaletei și înainte de a mânca, practic avem toate șansele să nu luăm boala. Problema e cu copiii mici care nu prea sunt educați în acest sens, atât în familie cât și la școală pentru că lipsește educația pentru sănătate.
La nivel național, hepatita virală A face victime în toate județele, majoritatea cazurilor fiind înregistrate în comunități rurale sărace de romi care nu au acces la apă curentă , dar nici la educație.
Cristina Bulbescu