Peste 200 de asistenți medicali participă de azi la Conferința Națională de Stoma-terapie de la Sovata

Publicat de Corina Muntean, 18 octombrie 2019, 16:24 / actualizat: 19 octombrie 2019, 11:11
Este a-IX-a ediție a evenimentului și beneficiază de prezența unor lectori internaționali în domeniu, dar și a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Vasile Ciurchea.
Îmbunătățirea calității vieții pacienților stomizați este tema conferinței, cu atât mai mult cu cât această specialitate nu este recunoscută în România.
Totuși, de anul acesta se fac cursuri pentru asistenții care doresc să obțină competența în stomaterapie, nevoia fiind foarte mare în spitalele din țară.
Stomaterapia este practica de îngrijire pe care pacienții bolnavi de cancer la colon ar trebui să o primească preoperator și postoperator de la asistenta medicală.
Există însă pacienți și cu alte afecțiuni în această situație, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș coorganizatorul evenimentului, medicul specialist din Târgu-Mureș, Bokor Adriana:
În urma unor afecțiuni medicale, precum cancer de colon, ocluzii sau alte afecțiuni, practic se face o deschidere în peretele abdominal și se scoate colonul sau ileonul, depinde de afecțiune. Intestinul gros sau subțire adus la peretele abdominal, practic este stoma. E o chestie mică, roșie care apare la peretele abdominal și noi protezăm cu aceste sisteme stomice. Deci, e ca un săculeț care are o flanșă care se lipește la peretele abdominal pentru a-i asigura, să zicem, pacientului o calitate a vieții îmbunătățite.
Echipamentele medicale pentru pacienții stomizați sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, însă, pentru sistemele moderne e nevoie de coplată.
În cadrul conferinței de la Sovata, care se întinde pe parcursul întregului week-end, va fi lansată o gamă revoluționară de sisteme stomice, introdusă de curând pe piața românească de o firmă specializată din Târgu-Mureș (OrtoProfil).
Acestea au la bază mierea de Manuka, spune medicul specialist din Târgu-Mureș, Bokor Adriana:
Noi lansăm gama Aurum. Deci, flanșa respectivă conține un lipici, pentru că trebuie să se lipească de piele, astfel că adezivul acela este făcut numai din ingrediente naturale și nu dă acea iritație chimică pe care o poate genera flanșa. A fost înglobată mierea de Manuka care are niște proprietăți extraordinare pentru vindecarea acestor răni. Este cicatrizantă, antiinflamatoare și antibacteriană.
Datele statistice arată că numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, în fiecare an fiind operați de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienți noi.
În România, 6 din 10 pacienți cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritații și inflamații asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calității vieții, izolare socială și dificultăți foarte mari în readaptarea la viața de zi cu zi.
Aceeași problemă este întâlnită și la 9 din 10 pacienți cu ileostomie.
Cristina Bulbescu