Peste 20 la sută din suprafața Uniunii Europene, inclusiv România, trebuie restaurată din punct de vedere ecologic

Publicat de Stan Lucian, 10 decembrie 2024, 15:00
Este constatarea pe care Comisia Europeană a făcut-o publică anul acesta, odată cu adoptarea așa-numitei legi a restaurării naturii.
Directorul executiv al Grupului MILVUS, Papp Tamas, a remarcat dificultatea comunicării și reducerea suportului financiar din partea autorităților locale pentru programe în acest an, iar banii au venit mai mult din mediul privat.În pofida acestor probleme, Milvus a reușit să deruleze programele sale obișnuite de monitorizare și conservare a speciilor, spune Papp Tamas:
Programele de monitorizare a păsărilor și la diferite reptile, de exemplu vipera de fânațe, specie periclitată pe plan mondial. De asemenea, în programele de conservare a spreciilor, Centrul de reabilitare și-a continuat activitatea., am avut foarte multe păsări intrate și în acest an și mare parte dintre ele din fericire am putut să le redăm naturii. Am organizat mai multe evenimente pentru adulți, inclusiv inelare de păsări. Am organizat cel mai prestigios concurs de fotografie de natură din România, și la care foarte mulți fotografi ne trimit poze din multe țări ale lumii.
Milvus a continuat și programele de educație ecologică destinate copiilor, anul acesta fiind cooptați peste 2.000 de elevi din județele Mureș, Harghita, Brașov, Cluj și Bihor.
Când ies în natură copiii își schimbă în bine reacțiile, constată pedagogul Miholcsa Andrea:
Copiii sunt zburdalnici, dar când intri în clasă cu coșul tău plin de păsări și alte materiale, se strâng în jurul tău și reușim să le captăm dar să le și menținem atenția un anumit timp. Când scoatem copilul înafara sălii de clasă, îl ducem în natură și îl lăsăm să descopere el natura. Copilul în pădure sau pe malul râului începe natural să se descurce, vezi acei copii care se confruntă cu tulburări, cu diferite aspecte ale sindromului ADHD, în natură ei nu ne crează probleme. Copilul dacă cunoaște natura, o s-o și iubească.
Un alt program pe care și-l va asuma Grupul Milvus în 2025 este salvarea unei specii periclitate, Dumbrăveanca, pasăre care și-a redus drastic numărul și care trăiește în sud și în câmpia de vest a României.
Autor: Valeriu Russu