Peste 20.000 de fermieri mureșeni pot să ceară subvenții prin APIA

Publicat de Hategan Raul, 2 martie 2022, 16:07
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început din 1 Martie, campania de primire a cererii unice de Plată din Fondul Eruopean Agricol pentru anul 2022.
Fermierii, deținători de exploatații în domeniile vegetal, zootehnic sau mixt pot depune și în acest an cerile, online, a explicat purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă:
Pe baza unei planificări, în colaborare cu primăriile, vom solicita adeverințele de la Registrul Agricol, în urma unui acord prealabil, iar la momentul în care cererile sunt pregătite pentgru a fi închise, fermierii vor fi contactați pentru a desăvârși cererea de plată și a fi înregistrată după aceea în sistem. De aceea, recomandarea noastră este ca fermierii să se asigure că datele de la Registrul Agricol precum și datele de la medicul veterinar din bazele de date din domeniul zootehnic, sunt actualizate. Anul acesta, pentru prima dată, dar nu este obligatoriu, fermierii au posibilitatea să semneze electronic cererile.
Numărul cererilor unice de plată prin APIA s-a redus în ultima vreme, atât din cauze demografice (îmbătrânirea sau decesul micilor fermieri) cât și din cauza comasării terenurilor. Este un proces care va continua în timp, odată cu creșterea suprafațelor agicole declarate și a numărului de fermieri mari:
Anul trecut am primit 23.870 de cereri valide, defalcate pe exploatații mari de peste 50 de hectare, respectiv exploatații mici, în administrarea centrelor APIA locale din Reghin, Tg. Mureș, Sighișoara, Târnăveni. Cei care care au pășuni în administrare, majoritatea solicitanților de subvenții vin în aceleași cereri unice de plată cu segmentul zootehnic, undeva de ordinul a sute de cereri. Fondurile de la UE, pe unitate de suprafață sunt ușor în creștere iar cele care vin de la bugetrul național sunt în scădere, pentru că așa este negociat cu Comisia Europeană. La exemplul unei ferme medii, de 30 de hectare, se primește integral plata redistributivă pentru o pășune, suma pe hectar ar putea să ajungă la 200 de euro.
Pentru fermieri anul 2022 este unul de tranziție, în condițiile în care din 2023 începe un nou ciclu agricol european, de 7 ani, în care vor fi făcute publice, din timp, noile condiții de finanțare.
Valeriu Russu