Peste 2 miliarde de lei adunați de fiscul mureșean

Publicat de radiomures, 3 martie 2016, 15:21
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș a colectat, pe parcursul anului trecut, cu 7% mai mulți bani la bugetul consolidat al statului față de anul 2014.
Mai mult de jumătate sunt sume provenite din impozite, TVA și accize, iar restul sunt deducerile pentru asigurări de sănătate, pensii și șomaj.
De asemenea, Finanțele mureșene au încasat cu 13% mai mulți bani în 2015 decât și-au propus.
De anul acesta, județul Mureș nu mai încasează bani de la contribuabilii mijlocii, ci Brașovul.
La nivelul Direcției Regionale a Finanțelor de la Brașov a fost creată o nouă administrație care îi include pe toți contribuabilii mijlocii din regiune, inclusiv cele 275 de firme mari din Mureș.
Directorul adjunct al Administrației Finanțelor Publice Mureș, Denes Iren:
Față de anul 2014, veniturile au crescut în procent de 106,95%, însemnând 2.314.000 mii lei în total venituri pentru anul 2015. Ceea ce s-a întâmplat în acest an și e bine de precizat, este faptul că au migrat contribuabili mari ai județului nostru care au fost încadrați în categoria de contribuabili mijlocii, după cifra de afaceri.”
O parte din sumele colectate la bugetul consolidat al statului, au fost încasate prin măsuri de executare silită.
Din cei 162.000 de contribuabili mureșeni, câteva zeci de mii de societăți comerciale și persoane fizice au fost executate silit anul trecut, spune directorul adjunct al Administrației Finanțelor Publice Mureș, Denes Iren:
Avem mii de societăți în executare silită. La nivelul colectării Tîrgu-Mureș sunt foarte multe, circa 12.000, în diferite faze ale executării silite, începând de la somații până la sechestre și valorificarea acestora. Există bineînțeles și procese cu contribuabilii.”
Peste 300 de milioane de lei au fost încasați anul trecut de Finanțele Publice Mureș prin măsuri de executare silită, dintre care trei sferturi au fost achitate după emiterea somațiilor.
Județul Mureș se află în topul județelor în ceea ce privește gradul de încasare a veniturilor la bugetul consolidat al statului, conformarea voluntară la plată fiind de circa 80%.
Cristina Bulbescu
Foto: www.rfi.ro