Peste 2.000 de asistente medicale din Mureș au plecat la muncă în străinătate
Publicat de radiomures, 25 februarie 2016, 15:14
Situația a fost prezentată azi de Ordinul Asistentelor și Moașelor din județul Mureș, cu datele de la finele anului trecut.
Fenomenul migrației personalului medical a început în 2009 și continuă. Chiar dacă s-au făcut angajări masive în cele două spitale din Tîrgu-Mureș, continuă să existe deficit de personal medical, spune vicepreședintele Sanitas Mureș, Ioan Popșor:
Cel puțin la nivel de noiembrie, anul trecut, știu că s-au eliberat undeva la 2.000 de acte pentru plecarea în străinătate, la asistenți. S-au făcut angajări dar vedeți că mai există încă un deficit de cca 24% de personal. Migrația continuă. Pleacă câte un coleg care îi influențează și pe ceilalți. Îi face să înțeleagă cât de bine se lucrează dincolo și lipsurile ce le avem noi aici, acolo nu sunt, așa încât îi lămurește și pe ei să plece. Mai ales dacă au cunoștințe de o limbă străină, nu mai stau.”
Membrii Biroului Executiv al Federației Sanitas au avut, azi, o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Sănătății pentru încheierea unui acord privind majorarea salarială cu 25% în sectorul medical.
Măsura este menită să stopeze fenomenul migrației, care se accentuează la nivel național.
În cazul în care nu se ajunge la un acord, sindicaliștii vor declanșa proteste.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM