Peste 160 de copii din județul Mureș așteaptă să fie adoptați

Publicat de Corina Muntean, 5 martie 2019, 15:27 / actualizat: 5 martie 2019, 18:59
La nivel național sunt, însă, peste 1.000 de copii care așteaptă să fie luați acasă.
În județul Mureș, media copiilor adoptabili este mai mare, motiv pentru care Direcția pentru Protecția Copilului Mureș a demarat luna aceasta o campanie de informare privind condițiile și facilitățile adopției unui copil care a fost abandonat de părinții naturali în sistemul social de protecție.
Datorită modificărilor legislative recente, făcute în beneficiul copilului, 199 de copii au devenit adoptabili anul trecut în județul Mureș. 39 dintre ei au fost deja adoptați.
Familii atestate pentru adopție au fost 34 în 2018, media lor de vârstă fiind între 42 și 43 de ani.
Totuși, familii dornice să adopte în momentul de față sunt mult mai puține, a precizat directorul adjunct al DGASPC Mureș, Elida Deak:
În momentul de față avem 164 de copii adoptabili cu vârste între 0 și 14 ani. În prezent, avem de asemenea 18 persoane sau familii atestate ca apte să adopte și ne-am dori să informăm persoanele care se gândesc de ceva timp la adopția unui copil, sau a mai multor copii, sau care au întrebări legate de procedurile de adopție, i-am invita să vină la sediul nostru, strada Trebely nr 7, unde pot să primească informații și lămuriri legate de toți acești pași care pot fi urmați doar dacă dânșii sunt pregătiți și doresc să înceapă aceste proceduri.”
89 din cei 164 de copii care pot fi adoptați în județul Mureș sunt băieței. De asemenea, 16 copilași au vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani.
Familiile nu trebuie să-și facă probleme privind durata procedurilor de adopție, deoarece cel mai scurt proces a durat 3 luni. Au fost, însă, unele adopții care au durat și 3 ani. Durata depinde, însă, de ceea ce își doresc familiile, spune directorul adjunct al Direcției pentru protecția Copilului Mureș, Elida Deak:
O medie pe care noi am făcut-o bazându-ne pe anii trecuți, ne arată că există o medie de 10 luni și ceva între perioada de atestat a familiei și perioada de încredințare. În acest interval s-au făcut procedurile de potrivire, de întâlnire, mai multe întâlniri între copii și familii și, desigur, toate termenele la instanța judecătorească.”
În sistemul de protecție socială din județul Mureș, 1.595 de copii beneficiază de diferite măsuri de protecție. Peste 10% dintre ei pot fi adoptați.
Familiile adoptive beneficiază de concediu de acomodare de un an și o indemnizație de 1.700 de lei pe lună.
De asemenea, există diferite facilități financiare pentru adopția copiilor cu handicap, dar și pentru deplasări sau alte situații excepționale.
Cristina Bulbescu