Peste 160 de conace si castele vechi de sute de ani, în judeţul Covasna

Publicat de radiomures, 10 iulie 2017, 13:23
În judeţul Covasna există peste 160 de conace si castele vechi de sute de ani, iar unele dintre ele au fost reabilitate de proprietari şi incluse în circuitul turistic şi cultural.
Printre acestea se numără castelul Daniel din Tălişoara, construit în secolul al XVII-lea, în stil renascentist, care le-a oferit noilor proprietari, încă de la bun început, câteva surprize – cum ar fi o camera secretă şi mai multe fresce pe care le-au descoperit în timpul lucrărilor de restaurare. Lila Racz, proprietara castelului:
Şi picturile murale de la castelul Miko din localitatea Olteni urmează a fi restaurate. Castelul datează de la începutul secolul al XIX-lea şi a fost cumpărat în urmă cu aproape trei ani de Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliul local Bodoc. Conform planurilor, în clădirea castelului va fi amenajat un muzeu dedicat calului, o sală de conferinţe, spaţii de cazare, o cramă şi un restaurant. Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna:
Şi Biserica unitariană fortificată din Aita Mare, construită în scolulul al XV-lea, va fi restaurată şi consolidată printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.
Ansamblul bisericii unitariene din Aita Mare, construit în stil gotic în secolul al XV-lea, este unul dintre cele mai valoroase monumente din judeţul Covasna, întrucât aici se păstrează, într-o formă aproape nealterată, atât biserica medievală, cât si elementele de apărare compuse din ziduri, turnuri şi şanţuri de pământ.
Potrivit contractului de finanţare, lucrările se vor încheia până pe 31 mai 2021.
Mara Deleanu