Peste 16.000 de puncte pe Harta Reciclării

Publicat de Rotar Mirela, 1 martie 2023, 14:46
Ideea acestei platforme naționale interactive cu puncte de colectare a deșeurilor reciclabile aparține Asociației ”Viitor Plus”. Proiectul a pornit acum 10 ani iar în ultimii 4 ani a căpătat o anvergură națională.
Utilizatorii sunt invitați să folosească punctele de colectare a deșeurilor reciclabile localizate pe hartă și să adauge noi locații sau să le revizuiască pe cele deja existente dacă descrierea lor diferă de realitate.
Reprezentantul Asociației ”Viitor Plus”, Mihail Tănase, a explicat pentru Radio Tg.Mureș că majoritatea orașelor sunt incluse pe hartă:
Harta este disponibilă cu puncte de colectare separate din toată țara, și am reușit să o facem interactivă în sensul în care utilizatorii se pot înregistra cu o adresă de mail, pot să adauge ei înșiși puncte de colectare separată pe hartă, urmând o serie de pași în care adaugă ce tip de materiale se găsește, pun PIN-ul punctului pe adresa exactă și pot adăuga și alte detalii. Punctele nu se pot șterge decât de administratori, utilizatorii pot să anunțe că la punctul respectiv ceva nu e în regulă și noi îl ștergem. Cel mai simplu este însă să ne contacteze pe adresa hello@hartareciclării.ro sau pe Facebook.
Datele locațiilor în care se depun selectiv deșeurile au fost obținute de Asociația ”Viitor Plus” după ce a solicitat acest lucru autorităților locale, rețelelor de magazine sau de farmacii.
Mihail Tănase:
În momentul de față avem 16.000 de locații, cea mai mare parte sunt puncte de colectare separată, puse de operatorii de salubrizare sau de primării și consilii județene. Avem și puncte de colectare în magazine și în farmacii. Ca materiale avem plastic, metal, hârtie, carton, deșeuri și deșeuri speciale: medicamente și baterii, dar și containere de deșeuri textile sau care pot fi donate, locuri în care se colectează uleiul alimentar uzat sau deșeuri de echipamentele electronice și electrocasnice.
Proiectul Asociației ”Viitor Plus” are și o componentă educațională, prin lecții informale de mediu ce abordează teme precum cea de reducere a consumului, reutilizare & reciclare sau schimbări climatice.
Cadrele didactice interesate primesc materiale pentru susținerea lecției și pot participa la sesiuni online de explicare a predării acestora la clasă.
Numai anul trecut, peste 50.000 de copii au participat la lecția despre reducere și reutilizare iar din 2019, peste 140.000 de elevi și preșcolari au parcurs lecțiile dezvoltate de Harta Reciclării.
Valeriu Russu