Peste 1500 de obiecte de colecție inventariate și digitalizate la Brașov
Publicat de Corina Muntean, 23 noiembrie 2021, 15:25
Este vorba despre proiectul de protejare a patrimoniului Muzeului Bisericii Sf. Nicolae – Prima Școală Românească, ce a început în august și s-a încheiat astăzi.
În cadrul proiectului s-a acționat pentru prelucrarea bunurilor din colecția bibliotecii liceului „Andrei Șaguna” din Brașov.În principal a fost vorba despre colecția de carte veche, unde s-au găsit exemplare foarte valoroase, unele dintre ele unicat, potrivit directorului Muzeului Județean Brașov, Valer Rus:
În cursul procesului de catalogare a colecției de carte veche provenind din biblioteca liceului „Andrei Șaguna” din Brașov am identificat foarte multe cărți care sunt donate de mari personalități ale culturii naționale, e vorba de George Barițiu, dr. Ioan Meșotă. Am găsit și foarte multe ediții princeps ale editurii romănești din secolul 19, poate cea mai spectaculoasă ar fi ediția princeps a dramei „Răzvan Vodă” dăruită de B. P. Hașdeu lui George Barițiu.
Cărțile vor putea fi văzute și fizic la Muzeul „Prima Școală Românească”, dar patrimoniul este digitalizat și poate fi consultat astfel de publicul interesat, a explicat pentru Radio Târgu Mureș directorul muzeului, Sebastian Pârvu:
Noi venim în întâmpinarea publicului prin lucrurile care țin de digitalizare, noi ne-am asumat că fotografiem coperta și pagina de titlu, sau alte pagini cu conținut semnificativ. Aceste fotografii, precum și registrele scrise de mână, vor fi accesibilizate, puse pe site-ul muzeului și acolo oricine vrea se poate uita prin colecția și apoi ia legătura cu noi.
Colecția de cărți vechi care a fost inventariată este stocată într-un depozit special în care microclimatul poate fi controlat.
Muzeul „Prima Școală Românească” plănuiește ca pe viitor să extindă eforturile de conservare și la alte bunuri de patrimoniu, precum icoane.
Proiectul a fost finanțat de către Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Local Brașov și Consiliul Județean Brașov și a avut un buget de circa 30.000 de lei.
Vlad Todoran