Peste 130 de locuri de muncă sunt oferite mureșenilor la Târgul de Joburi

Publicat de radiomures ☺ᵛᵇ, 27 octombrie 2015, 17:47 / actualizat: 27 octombrie 2015, 20:31
32 de firme mureșene participă, la această oră, la Târgul regional de locuri de muncă ce se desfășoară la Hotelul Plaza din Tîrgu-Mureș (se încheie la ora 19,00). În același timp, aici are loc și un seminar în cadrul Proiectului COMPERUR, finanțat din fonduri europene, în scopul dezvoltării capitalului uman din mediul rural.
Responsabilul de proiect din Regiunea Centru, vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Radu Bălănean:
Avem două evenimente: un seminar spre finalul proiectului de diseminare a rezultatelor de până acum și a doua ediție a Bursei locurilor de muncă. Prima ediție, a avut loc la Sâncraiu de Mureș și a doua ediție am gândit-o, din experiența anterioară, să o aducem la Tîrgu-Mureș tocmai pentru un mai bun acces din mediul rural, chiar dacă pare paradoxal. Dacă acest eveniment îl organizam la Petelea sau la Gornești nu numai că nu aveam participarea firmelor dar era și o altă atmosferă și condiții mai grele în mediul rural și mai mult decât atât, grupul țintă era greu să se deplaseze. Aici are acces, practic, orice persoană în căutarea unui loc de muncă.”
Mai puțin de 5% din totalul locurilor de muncă se adresează absolvenților de studii superioare iar salariile pentru cei fără experiență pleacă de la venitul minim pe economie. Angajatorii se plâng, în schimb, că nu găsesc meseriași pe piață:
Noi căutăm persoane în domeniul instalaților: electricieni, instalatori, sudori, lăcătuși. Din păcate, nu găsim meseriași, Am mai fost și la alte târguri și pe nimeni n-am găsit. Cei buni, au plecat (din țară) sau au locuri de muncă și nu sunt interesați.” ”În primul rând meseriași căutăm pentru prelucrări prin așchiere și, înainte de toate, pentru programatori. Nu prea găsim cu experiență, de aceea acceptăm și tineri absolvenți care au capacitatea de a învăța. Pornim cu un salariu de 1.200 dar dacă avansează, într-o lună, două, se sporește bine salariul. Cu greu găsim oameni iar specialiști mecanici aproape că nu sunt deloc.”
Nu sunt mulțumiți de piața forței de muncă din Tîrgu-Mureș nici șomerii. Este și cazul lui Dorin Simionescu care de câteva luni, de când s-a întors din străinătate cu toată familia, nu a reușit să-și găsească încă un loc de muncă. În România e nevoie de pile și relații la angajare, spune acesta:
Paleta de oferte este foarte largă. Am văzut că cel mai mult se oferă ingineri, în partea mecanică. Particip pentru prima dată la așa ceva și sunt chiar interesat. Am rămas fără lucru pentru că am plecat în străinătate și am revenit fortuit și acum și eu și soția mea ne căutăm de lucru. E foarte greu pentru că, în general, posturile se ocupă prin relații și alte modalități mai puțin ortodoxe pentru a ajunge într-un post pe care îl meriți sau nu sau poți să-l ocupi, mai mult sau mai puțin, având o competență. În Germania unde am fost și unde am lucrat, lucrurile sunt extrem de bine puse la punct din toate punctele de vedere, în toate sensurile și în toate domeniile. La noi se lucrează pompieristic, în România. De câteva luni ne-am întors din străinătate și ne gândim să ne întoarcem pentru că nu putem să trecem peste anumite lucruri care se practică la angajare.”
Grupul țintă în cadrul Proiectului COMPERUR a fost de 350 de persoane din Regiunea de Dezvoltare Centru dintre care persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri, persoane inactive și persoane ocupate în agricultura de subzistență.
Cristina Bulbescu
Foto: Radio Tg.Mures/Cristina Bulbescu