Peste 11.000 de brașoveni s-au angajat, anul trecut
Publicat de Stan Lucian, 21 ianuarie 2025, 17:00
Dintre aceștia, 570 au participat la programele de formare profesională organizate de AJOFM Brașov. Trei sferturi aveau studii gimnaziale, liceale sau urmaseră școli profesionale, 60% proveneau din mediul urban, și majoritatea au optat pentru meserii specifice Brașovului, respectiv turism și auto, a precizat pentru Radio Târgu Mureș directoarea AJOFM, Liliana Dragomir:
„Anul precedent am organizat 31 de cursuri de formare profesională, la care au participat 570 de persoane, respectiv 360 de femei. 124 de persoane au fost încadrate. De asemenea, prin intermediul Agenției județene, au fost angajate peste 11.000 de persoane, cele mai multe au fost pe servicii și ceea ce înseamnă industrie sau industria de automotive.”
10 cursuri de formare profesională încep anul acesta la AJOFM Brașov, între 27 și 31 ianuarie.
Acestea nu acoperă însă necesarul de forță de muncă pentru județ, mai spune directorul Liliana Dragomir.
Durata cursului variază între 2 și 6 luni, conform specificului meseriei:
„Anul începe cu 10 cursuri de formare, cele mai solicitate sunt pentru formator, având în vedere că e un an în care se implementează multe proiecte pe fonduri europene, de asemenea instalator instalații tehnico-sanitare, lucrători comercial, bucătar, asta deoarece în Brașov este preponderent dezvoltată zona de HoReCa, unde totdeauna avem nevoie de multe persoane. Cu toate acestea, cursurile pe care noi le dezvoltăm nu reușesc să acopere necesarul.”
AJOFM Brașov mai are în implementare opt proiecte pentru formarea profesională a șomerilor, finanțate cu aproximativ 14 milioane de euro.
Directorul Liliana Dragomir:
„Agenția are în implementare un proiect, ”Ține pasul”, pentru 600 de persoane. De asemenea, un proiect pentru cele două centre județene de tineret și încă 6 proiecte pentru persoanele din evidențele noastre. Aceste cursuri vor fi pe durata a trei ani, grupul țintă este între 200 și 350 de persoane. Toate cele opt proiecte sunt finanțate cu fonduri europene de aproximativ 14 milioane de euro.”
La finele lunii decembrie, rata șomajului în Brașov a fost de 2,65 %, puțin în creștere față de media anuală, care este de 2,40-2,50 %.
Autor: Valeriu Russu