Peste 1000 de persone defavorizate din comuna brașoveană Racoș, beneficiare ale unui program de servicii integrate
Publicat de Stan Lucian, 24 aprilie 2024, 17:00
Este vorba de proiectul numit „RACOS – Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere”, care din 2021 a ajutat 550 de copii, tineri și de adulți defavorizați, dar și peste 500 de elevi, profesori și angajați ai firmelor din comună să înțeleagă problematica nediscriminării.
Purtătorul de cuvânt al Agenției de Dezvoltare Durabilă Brașov, Igor Cojocaru a precizat pentru Radio Târgu Mureș că proiectul a vizat comunitățile din satele Racoșul de Jos și Mateiaș, aparținând comunei Racoș:
În cadrul acestui proiect, de peste 5,4 milioane de lei, finanțat prin granturi norvegiene, orientat pentru a atinge mai multe obiective, s-a realizat facilitarea organizării de mai multor echipe multidisciplinare pentru intervenție comunitară. În acestea au fost implicați circa 550 de persoane din familii vulnerabile. Apoi, facilitarea conștientizării și sensibilizării la problematica nediscriminării și egalității, în care au fost antrenați peste 450 de elevi, 30 de cadre didactice și circa 180 de angajați ai companiilor care activează în comuna Racoș.”
Pe lângă implicarea oamenilor, în comună s-au realizat mai multe investiții și dotări, printre care un centru de sănătate, igienă și educație, dar și diverse servicii sociale, ne spune Igor Cojocaru:
S-a realizat și un centru multifuncțional de sănătate, igienă și educație, compus dintr-o sală de activități medicale, dotată cu echipamentele necesare pentru un prim consult și sala de activități educaționale. La fel, o spălătorie și cabine de duș. Căminul cultural a preluat o parte din dotările centrului, în cadrul activităților pentru copii și membrii comunității, realizate de partenerii noștri din acest proiect.”
De asemenea, aproape 250 familii din comunitate, cele mai active din proiect, au primit sobe, aragazuri și frigidere, dar și produse de uz casnic, de curățenie și igienă.
S-au mai realizat evaluări și consiliere psihologică individuală sau de grup pentru copii, tineri și adulți, dar și medierea ocupării, pentru facilitarea integrării pe piața muncii pentru tineri și adulți, monitorizare și screeningul sănătății, mediere sanitară și consiliere socială în vederea depășirii situațiilor vulnerabile.
Autor: Valeriu Russu