Peste 100 de tone de deșeuri medicale au fost colectate anul trecut în județul Brașov. În Mureş s-au strâns 75 de tone

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 februarie 2022, 15:14 / actualizat: 4 februarie 2022, 11:57
Deşeurile medicale asociate COVID-19 nu sunt colectate separat de celelalte deșeuri medicale periculoase, ci împreună sunt puse în recipiente speciale și transportate spre incinerare.
Anul trecut, DSP Brașov nu a găsit vreo neregulă privind depozitarea și transportul acestui tip de deșeuri periculoase, a declarat pentru Radio Tg.Mureș directorul instituției, Claudia Bularcă:
Deșeurile generate generate din activitatea secțiilor COVID sunt colectate și transportate în condițiile stricte privind transportul deșeurilor infecțioase. La Brașov sunt spitale care au câteva paturi Covid dar sunt unități non-Covid. Astfel, la Spitalul de Boli infecțioase, pentru 2021 avem 69.250 de kilograme și la Spitalul municipal Săcele, 35.861 kg, strict Covid. DSP Brașov, de fiecare dată când a controlat unitățile sanitare, au fost cotroale și din punctul de vedere al respectării și gestionării deșeurilor periculoase, și la Brașv nu s-a dat niciun avertisment pe partea de colectare a acestor deșeuri infecțioase.
În județul Mureș s-au eliminat anul trecut aproape 75 de tone de deșeuri medicale, iar în această cantitate se regăsesc şi cele asociate COVID care nu pot fi separate de restul deşeurilor medicale provenite din unitățile sanitare.
Directorul DSP Mureș, Iuliu Moldovan:
În cursul anului 2021 s-au raportat la DSP Mureş 74.142 kg de deşeuri medicale infecţioase. De asemenea, au fost efectuate 168 controale de verificare a modului de gestionare a deșeurilor periculoase rezultat din activitatea medicală. Au fost aplicate 6 amenzi în valoare de 14.400 lei. Nu au fost înregistrate reclamații privind deseurile.
Deşeurile medicale asociate COVID-19 prezintă riscuri pentru sănătate şi pentru mediu, a atenționat ieri Organizaţia Mondială a Sănătăţii, solicitând măsuri pentru a reduce în special utilizarea mănuşilor.
OMS a anunțat că aproape 87.000 de tone de echipamente de protecţie individuală au fost expediate între martie 2020 şi noiembrie 2021, din care kituri de testare, deşeuri sub formă de lichid, de seringi, ace şi cutii de siguranţă, măști și mănuși.
Valeriu Russu