Peste 100 de producători de tomate în solarii, anul acesta, în Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 7 martie 2019, 14:01 / actualizat: 14 martie 2019, 11:53
Numărul producătorilor a crescut constant în ultimii ani. Dacă în 2017 erau 62 de mureșeni care cultivau la scară largă roșii în solarii, anul trecut numărul lor a crescut la 81.
Cu peste 20% s-au înmulțit și anul acesta producătorii de tomate care în această perioadă depun la Direcția Agricolă Mureș documentațiile pentru obținerea de subvenții.
Vor obține, însă, ajutor de la stat doar cei care se angajează să scoată pe piață roșii în perioada ianuarie-mai, respectiv noiembrie-decembrie.
Primii 45 de producători vor pune deja roșii în vânzare la începutul lunii viitoare, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus:
Noi am inventariat până la ora actuală circa 105 potențiali beneficiari ai programului de susținere în solarii și sere. Aceștia trebuie să aibă minim 1.000 de mp de roșii în solarii și se dă o subvenție de 3.000 de euro cu condiția să livreze minim 2 tone de roșii de pe această suprafață, respectiv 2 kg de roșii pe mp. Din experiența anilor trecuți, toată lumea s-a încadrat în program.
Din experiența anilor trecuți, tomatele tradiționale produse în Mureș sunt preferate de cei mai mulți consumatori, chiar dacă prețurile sunt mai piperate.
Din analizele de laborator, a reieșit, de asemenea, că acestea conțin mai puține pesticide ca alte produse asemănătoare, spune Ioan Rus:
Din experiența anului 2018, chiar dacă oferta la roșiile venite din alte zone era de 4 lei per kg, o parte dintre consumatori cunoscând calitatea și gustul produselor din zonă, la soiurile tradiționale, au oferit chiar 7-9 lei pe kg și au ales să cumpere roșii tradiționale produse în zonă și cu cât mai puțini fertilizanți.
Direcția Agricolă Mureș va organiza un eveniment public luna viitoare cu ocazia scoaterii în piețe a primelor tomate timpurii produse în sere și solarii de către fermierii mureșeni.
Cristina Bulbescu