Peste 1 miliard de euro dintr-o afacere născută dintr-o greșeală

Publicat de Corina Muntean, 14 martie 2019, 10:52
Un tanăr estonian a reușit să facă din greşeala sa o afacere care valorează circa un miliard și 400 de milioane de euro. Desigur, dincolo de oportunitatea pe care a întrevăzut-o, în dezvoltarea afacerii a avut nevoie de un pic de noroc, relații și foarte multă muncă.
Estonianul Kristo Kaarmann conduce astăzi o afacere de 1,2 miliarde de lire sterline sau aproximativ 1,4 miliarde euro, pornită în urmă cu zece ani și ceva, dintr-o greşeală. În 2008, Kaarmann, în vârstă de 28 de ani, lucra la Londra în funcţia de consultant de management, când a primit un bonus foarte mare de Crăciun, în valoare de 10.000 de lire sterline (pe atunci 11.500 euro). Dat fiind că ratele dobânzilor erau mai mari în Estonia, el s-a gândit să-și transfere banii din contul său bancar deschis în Marea Britanie în contul de economii estonian, pentru a câştiga mai mult din dobândă. A plătit băncii din Marea Britanie o taxă de 15 lire sterline şi a transferat suma de 10.000 de lire sterline în Estonia. Dar după o săptămână a observat că are cu 500 de lire sterline mai puţin decât se aștepta în contul estonian. Atunci a sesizat ce prostie a făcut crezând că banca din Marea Britanie i-a oferit cursul de schimb afişat de Reuters şi Bloomberg. Pentru că, de fapt, banca a folosit un curs de schimb cu 5% mai puţin favorabil, cum fac toate băncile. „A fost greşeala mea” a recunoscut Kaarmann. Dar tot atunci a promis că va găsi o modalitate de a transfera bani în străinătate, fără să fie nevoie de bănci. Iniţial, el a implicat în proces doar un alt prieten estonian, pe Taavet Hinrikus, care era pe atunci director al unei firme de telecomunicaţii, transferând bani între ei, din lire în coronae estoniene şi invers. Procesul a funcţionat și în curând au construit o reţea de prieteni estonieni – cu toţii expaţi sau întorşi acasă, despre care cei doi şi-au dat seama că ar putea reprezenta primul grup-ţintă al noii companii.
Astfel, în 2011, ei au lansat platforma TransferWise cu sediul în Londra, o tehnologie care permite utilizatorilor să transfere bani peste hotare într-o altă monedă la rata medie a pieţei, pentru o taxă fixă de doar 0,5%. Pentru a evita orice probleme legale, Kristo şi Taavet au obţinut autorizaţii de la organismul de reglementare al Regatului Unit, Autoritatea pentru Servicii Financiare, înainte de lansarea serviciului lor. Astăzi, TransferWise este o afacere globală de miliarde, iar pe lista investitorilor îi includ pe fondatorul companiei Virgin Media, Richard Branson şi pe co-fondatorul PayPal, Max Levchin. Până în prezent, site-ul şi aplicaţia de transferuri financiare au fost folosite de mai mult de patru milioane de persoane. Ele sunt disponibile în 50 de ţări, cu 49 de valute convertibile. Compania susține că în jur de 3 miliarde de lire sterline sunt transferate, lunar, prin intermediul serviciului său.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.businessmagazin.ro