Peste 1.900 de hectare afectate de secetă, în Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 16 august 2024, 16:01 / actualizat: 28 august 2024, 12:59
Cel puțin asta atestă cererile depuse până în data de 14 august la nivelul Direcției Agricole Mureș, privind solicitarea de despăgubiri pentru pagubele produse de secetă.
Ministerul Agriculturii a anunțat ieri că termenul de depunere a cererilor se prelungește până pe 19 august, ca urmare a faptului că în 15 și 16 august bugetarii sunt liberi.
Majoritatea solicitărilor pentru despăgubiri depuse la primării, într-o primă etapă, provin de la fermierii de pe Câmpie.
Săptămâna viitoare, miercuri, Direcția Agricolă Mureș va avea situația centralizată, precizează pentru Radio Târgu Mureș, directorul instituției, Silvia Jude:
Avem zona Luduș, Bogata, Sânger, Zau, Gănești, Mica, Adămuș și Iclănzel. Este suprafață mare, circa 1.900 de hectare am centralizat până în data de 14 și încă ne-au rămas câteva înștiințări necentralizate. Suprafața din înștiințări nu e și cea declarată calamitată, pe care o declară fermierii. Suprafața calamitată la fi cea constatată de comisie în procesele verbale.
Datele Institutului agro-meteorologic arată faptul că județul Mureș are o rezervă suficientă de apă în sol pentru culturile agricole.
Porumbul este una din culturile cele mai sensibile la secetă iar specialiștii agronomi spun că județul Mureș stă mult mai bine, la momentul acesta, față de alte județe la evoluția creșterii și maturării bobului.
Autoritățile arată că fenomenele extreme au afectat ireversibil mai multe culturi înființate în primăvara acestui an, la nivel național, în special cele de porumb și floarea-soarelui.
Suprafața calamitată este estimată la două milioane de hectare la nivel național, iar pierderile sunt cuprinse între 200 și 230 de euro pe hectar.
Autor: Cristina Bulbescu