Peste 1.300 de mureșeni în Registrul donatorilor de celule stem

Publicat de radiomures, 21 decembrie 2016, 12:24
Aproape 450 dintre aceștia s-au înscris anul acesta la Centrul de Transfuzii Sanguine din Tîrgu-Mureș, doar din dorința de a salva o viață, un bolnav care suferă de leucemie.
La nivel național, 40.000 de Români s-au înscris voluntar în acest registru, un număr destul de mic în comparație cu Germania, spre exemplu, care are peste trei milioane de înscriși.
Registrul s-a înființat în țara noastră în urmă cu trei ani și jumătate, spune responsabilul cu acest program din județul Mureș, dr. Marinela Lazăr:
În acest an s-au înscris 445 de persoane în Mureș, numărul total de înscriși în 3 ani fiind de 1.340. Se pot înscrie persoane cu vârsta între 18 și 45 de ani care ar fi de acord să ajute un bolnav de leucemie prin acest transplant. Prin această procedură anula sunt salvate sute de vieți, nu numai în România ci peste tot în lume.”
În ultimii trei ani, 4 români au reușit să devină donatori de celule stem, dar niciunul din Mureș, deși au fost câțiva selectați.
Șansele de compatibilitate cu o persoană neînrudită sunt însă extrem de mici, iar pe de altă parte există și o reticență când vine vorba de a ajuta pe cineva total străin, spune dr. Marinela Lazăr:
În România, până în acest moment, din aproape 40.000 de persoane care au fost înscrise, doar 4 grefe au ajuns să fie donate. Prima grefă pe care noi am livrat-o a fost spre Ucraina, după care alta a salvat pe cineva de la Fundeni, apoi un bolnav din Germania… Ca și în cazul donării de sânge, persoanele sunt foarte solidare atunci când știu despre cine este vorba și se înscriu să ca să-și ajute o cunoștință, un prieten sau pe cineva înrudit.”
În Mureș au fost realizate și anul acesta circa o duzină de transplanturi de celule stem la Clinica de Hematologie și Transplant Medular din Tîrgu-Mureș, însă majoritatea donatorilor au fost membri ai familiei sau donatori din Germania.
Cristina Bulbescu