Peste 1.000 de hectare de pădure din Lunca Bradului riscă să fie defrișate din cauza blocajelor administrative
O campanie inițiată de Asociația Declic a solicitat Guvernului alocarea urgentă a 6,3 milioane de euro din Fondul de Rezervă pentru a răscumpăra pădurea, un preț stabilit de o comisie specială și considerat mult sub valoarea pieței.
Publicat de APETRI MARGARETA, 9 ianuarie 2025, 12:19
Reprezentanta Declic, Cătălina Hopârteanu, precizează că pădurea a fost vândută unui controversat om de afaceri român, cunoscut pentru faptul că anii trecuți a defrișat și vândut mai multe păduri:
Am atras atenția Guvernului că România riscă să piardă 1000 de hectare de pădure pentru că Ministerul Finanțelor nu avizează plata a 6,3 milioane de euro, pentru cumpărarea acestei păduri. Azi e ultima zi în care Guvernul ar putea să dea această HG. S-a schimbat și ministrul Finanțelor, a venit Tanczos Barna, cel care a fost la Mediu o perioadă bună de timp și care ar putea să înțeleagă importanța acestei păduri pentru România. Pe de altă parte nu vorbim de o cheltuială ci de o responsabilitate, de a salva o pădure pe care Romsilva ar putea să o cumpere. Poate că ar fi interesant ca procurorii să demareze o investigație și să vadă dacă acolo nu e vorba cumva de abuz în serviciu și de favorizarea unor persoane private.
Directorul Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig confirmă tranzacția, spunând că astăzi au expirat cele 30 de zile în care statul român, care avea drept de preempțiune, ar fi putut să răscumpere cele 1000 de hectare de teren din localitatea Lunca Bradului:
Au vândut pădurea, pentru că statul nu a găsit resurse ca să o cumpere.S-a încheiat un contract între proprietar și firma „Frasinul” din Bistrița, contract cu clauză suspensivă, asta era în 10 decembrie. Clauza era valabilă 30 de zile în care statul român, ca prim preemptor, putea să găsească bani și să o cumpere. Dar statul nu a găsit banii respectivi, de 6,3 milioane de euro.
Potrivit Declic, pierderea pădurii din Lunca Bradului, retrocedată acum doi ani urmașilor unor foști grofi din Transilvania, înseamnă, printre altele, reducerea drastică a capacității de stocare a dioxidului de carbon, afectarea habitatelor pentru numeroase specii și compromiterea calității vieții pentru comunitățile din zonă.
Autor: Valeriu Russu