Pesta porcină a afectat grav afacerile fermelor de porci din Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 11 noiembrie 2021, 12:27 / actualizat: 15 noiembrie 2021, 16:08
50 de focare de pestă porcină africană au fost înregistrate anul acesta în județul Mureș iar alte două încă sunt active și urmează să fie stinse săptămâna viitoare.
Și la mistreți sunt zeci de cazuri pe mai multe fonduri de vânătoare din județ. În acest caz, stingerea focarelor se face după doi ani, precizează directorul executiv adjunct al DSVSA Mureș, Lucian Goga:
La ora actuală, în județul Mureș evoluează două focare de pestă porcină africană la porcul domestic și 50 de cazuri la porcul mistreț pe 22 de fonduri de vânătoare. Urmează ca în cursul săptămânii viitoare să fie stinse și cele două focare, respectiv în data de 15 noiembrie. Noi acum efectuăm, conform legislației în vigoare, examinări clinice la porci în zonele afectate. Este vorba de un focar la Luduș și un focar la Roșiori, lângă Luduș.
Vasile Duma are o fermă de porci la Iernut și, chiar dacă n-a avut focar de pestă în ferma sa, activitatea a fost blocată timp de un an de zile deoarece era în zona de protecție a unor focare din apropiere. Din această cauză, cifra de afaceri i-a scăzut cu 40%, profitul firmei a fost diminuat la zero, iar efectivul de animale s-a redus la jumătate:
Din 30 septembrie, anul trecut, am fost blocați până în august, anul asta, cu mici excepții… Cifra de afaceri a scăzut cu 40% dacă nu mai mici și ce să mai discutăm de profit că am ținut porcii numai pe cheltuială. Înainte discutam de 1.000 de scroafe iar acum sunt 600 și discutam de 10.000 de porci la îngrășat și acum mai sunt jumătate.
Pe lângă pierderile din cauza pestei, producătorii români sunt afectați și de prețul prea mic al cărnii de porc de pe piață.Aceștia se plâng că lucrează în pierdere și nu pot ține pasul cu prețurile de dumping ale cărnii din import care a invadat piața, mai spune fermierul mureșean Vasile
La ora asta, porcul viu are un preț foarte mic, comparativ cu prețul furajelor care s-au ridicat destul de mult. În viu un kg costă circa 5,5 lei, ceea ce înseamnă o pierdere de 2 lei / kg. Cererea este destul de mică pentru că este concurența foarte mare de la supermarketuri unde prețurile sunt nejustificat de mici.
Reprezentanții fermierilor și a comercianților de carne de porc din Mureș spun că a scăzut în ultima lună și cantitatea de carne vândută, situație care ar putea fi pusă pe seama restricțiilor impuse, în ultima perioadă, din cauza pandemiei.
Cristina Bulbescu