Pesta pocină africană a determinat mureșenii să-și înregistreze animalele

Publicat de Corina Muntean, 31 ianuarie 2019, 16:20
Este constatatea făcută de directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor, la ședința Colegiului Prefectural din 29 ianuarie.
Mureșul s-a numărat printre județele neafectate de pesta porcină africană. Explicația ar fi, potrivit șefului DSV, faptul că aici nu există un trafic ilicit cu animale, una din principale cauze ale apariției pestei porcine africane:
S-au recoltat 2300 de probe de la mistreți împușcați, cel mai mare număr la nivel national, iar până acum toate testele au fost negative. De asemenei, s-au verificat 36 de stâni, acolo au fost găsite animale neidentificate. La porcii domestici, ținuți în libertate, riscul de a veni în contact cu mistreții este foarte mare, iar oamenii este important să-și cumpere porcii identificați și cu documente sanitar-veterinare pentru a nu introduce boala. Atâta efect bun a avut pesta, că oamenii și-au identificat animalele.”
Pericolul cel mai mare la pesta porcină africană vine din județele aflate la granița cu Ucraina și Republica Moldova, unde nu există obligativitatea controlului, potrivit normelor europene.
Kincses Sandor a prcizat că, în ultimele zile, au apărut focare în județele Timiș și Arad, care au un număr mai mare de effective porcine decât Mureșul.
Valeriu Russu