Persoanele îmbrăcate în ie au acces gratuit la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Publicat de Corina Muntean, 24 iunie 2021, 14:15
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, oferă astăzi acces gratuit la expoziţiile sale tuturor persoanelor îmbrăcate în ie.
Vizitatorii pot admira mai multe costume populare şi piese vestimentare specifice comunităţilor rurale cu populaţie majoritar românească din judeţele Harghita şi Covasna, datând din prima jumătate a secolului XX.
Printre acestea se numără năframe, pălării, căciuli, brâie bărbăteşti şi femeieşti, chimire, ii, catrinţe, pieptare, iţari, cizme, pantofi, opinci şi sumane, iar exponatul zilei este o cămaşă tradiţională femeiască, brodată într-o bogată paletă cromatică.
Muzeograful Cristina Felea:
Muzeul național al Carpaților Răsăriteni și-a propus ca și în acest an să sărbătorească ziua iei prin prezentarea publicului larg a unei noi cămăși tradiționale. De data aceasta, ne-am oprit asupra unei ii din satul Livezi, comuna Mihăileni, județul Harghita, o ie veche de peste 70 de ani, care a intrat în patrimoniul nostru în 2008. Este o cămașă ce se înscrie în tipologia cămășii încrețite la gât, cu ornamentație centrată pe suprafața mânecii, gulerului și pieptului, are, de asemenea, ca și elemente particulare, o altiță compactă brodată în cruci, cu motiv cruciform, care nu se mai repetă în alt loc al cămășii.
Ia este tot mai întâlnită, iar meșterii populari sunt nelipsiți la târgurile meșetșugărești.
Dorina Frenți, meșter popular, spune că interesul publicului pentru portul popular a apărut de câțiva ani, dar costumele populare sunt mai apreciate în străinătate:
Eu, de când am început cu ia, se uita lumea la mine, nu mai spun ca la ce. Mie ce îmi place, aceea port. Interesul publicului este mai mult din străinătate. Eu, când am vândut prima ie, în America am vândut-o. La noi a început să reînvie de vreo 3-4 ani dar, dacă te duci în străinătate și vezi la biserică românii purtând costume populare, își vine să turbi. Suntem mai apreciați în străinătate decât în țară.
Pentru meșterii populari procurarea materialelor este o adevărată provocare și de multe ori trebuie să meargă sute de kilometri pentru pânza potrivită.
Rodica Dârlea, meșter popular:
Eu mai am așa, modele, pentru că mama mea cosea, și modelele ei le am, mai mult. Materialele se găsesc puțin mai greu, nu mai sunt fabrici. Ață se mai găsește dar pânză, nu prea, pânza o luăm direct de la o fabrică din Timișoara.
Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie. Comunitatea online „La Blouse Roumaine” a propus, la 21 ianuarie 2013, ia drept brand de țară și a organizat, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei.
Raluca Creț