Persoanele cu venituri mari vor beneficia de până la 8 ori mai mult de pe urma reducerii accizelor la carburanţi

Publicat de Corina Muntean, 30 martie 2022, 10:55
Persoanele cu venituri mari vor beneficia de până la 8 ori mai mult de pe urma reducerii accizelor la carburanţi în comparație cu cele cu venituri mici. Un studiu european propune în schimbul măsurii de scădere a accizelor la carburanți taxarea suplimentară a importului de petrol rusesc și încurajarea folositrii transportului în comun și a lucrului de acasă, pentru a face economii.
Un număr de 15 state europene au ales să reducă accizele la carburanţi pentru o perioadă de una la 9 luni pentru a micşora preţul la pompă și a oferi un balon de oxigen șoferilor greu încercați financiar în ultima perioadă. Este vorba de Belgia, Croaţia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia şi Suedia. România nu se numără, deocamdată printre acestea. Numai că măsura nu este eficientă din punct de vedere social sau economic, întrucât persoanele cu venituri mai ridicate vor beneficia de până la opt ori mai mult de această măsură, în timp ce bugetele europene vor înregistra pierderi de 9 miliarde de euro, atrage atenţia Federaţia Europeană de Transport și Mediu (T&E) . Potrivit analizei, cei mai bogaţi 10% dintre şoferi vor beneficia de până la opt ori mai mult de aceste reduceri de taxe decât cei mai săraci, în medie, deoarece consumă mult mai mult combustibil. ‘Şoferii mai bogaţi conduc mai mult, adesea singuri şi cu vehicule mai mari şi mai poluante. De exemplu, o reducere cu 15 cenţi a accizei la carburant pe parcursul a şase luni va reduce factura unui şofer BMW X5 cu 300 de euro, comparativ cu 85 de euro pentru un şofer Citroen C3.
Între timp, persoanele care folosesc transportul public nu beneficiază de niciun sprijin’, exemplifică specialiştii Federației T&E. Printre măsurile recomandate de organizaţia de mediu se află introducerea unui tarif suplimentar pentru petrolul importat din Rusia, iar banii colectaţi în acest mod să fie folosiţi pentru ajutoare sociale punctuale, direcţionate către persoanele cu adevărat afectate de criza combustibilului, dar şi pentru investiţii în dezvoltarea transportului alternativ.
Estimările specialiştilor Federației de transport și mediu arată că ţările din Uniunea Europeană (UE) ar putea colecta 27 de miliarde de euro doar în acest an, dacă ar fi aplicat un tarif de import de 25 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, în condiţiile în care ‘industria petrolieră a Rusiei ar fi nevoită să accepte tarifarea suplimentară, pentru că nu ar avea alternativă, pe termen scurt. Dar cea mai uşoară modalitate de a evita preţurile mari ale petrolului este de a face posibil ca oamenii să conducă mai puţin. Guvernele ar trebui să încurajeze lucrul de acasă şi să reducă temporar tarifele pentru transportul public.
Dacă guvernele vor să ajute gospodăriile cu venituri mici, dependente de maşini, ar trebui să scadă impozitele pe venit, să introducă măsuri de încurajarea transportului în comun, sau chiar să ofere subvenţii financiare familiilor afectate, arată Federația T&E.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.