Persoanele cu handicap vor avea asistent personal profesionist

Publicat de Corina Muntean, 12 noiembrie 2018, 12:20 / actualizat: 23 decembrie 2018, 11:50
Legea care prevede acest lucru a apărut în urmă cu 12 ani, însă normele de aplicare au fost publicate abia în această vară. Persoanele adulte cu grad accentuat și grav de handicap vor putea fi îngrijite mai bine de acum înainte . Este vorba de varianta pentru adulți a asistentului maternal profesionist care îngrijește copiii abandonați.
Există, însă, câteva condiții pentru aceasta, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș șefa Serviciului de Evaluare din cadrul DGASPC Mureș, dr. Sanda Trantea:
Cel mai important en ca asistentul personal profesionist să se califice și să-i asigure condițiile de trai iar din partea beneficiarului, a persoanei cu handicap, aceasta nu trebuie să aibă locuință, să aibă veniturile sub salariul mediu pe economie, să aibă certificat de persoană cu handicap accentuat sau grav și să nu fie rudă cu asistentul personal profesionist. Din rândul beneficiarilor care au depus cerere de instituționalizare sau copiii care împlinesc 18 ani și ar putea asistentul maternal profesionist să se califice, sunt în jur de 100 de persoane în Mureș.”
Direcția de Asistență Socială Mureș va scoate la concurs 38 de posturi de asistenți personali profesioniști, dar numai anul viitor, deoarece anul acesta nu a fost prevăzută în buget plata salariilor acestora.
Cursuri de specializare face și Crucea Roșie Mureș, dar încă nu au fost făcute solicitări, spune directorul organizației Magda Bercea:
Organizăm, pe lângă celelalte cursuri pe care le avem, și cursul de asistent personal, persoane cu handicap în măsura în care primim solicitări. Deocamdată nu am avut, însă, solicitări. Facem, în schimb, înscrieri pentru cursul de îngrijitor bătrâni pentru că au fost mai multe solicitări din partea persoanelor care, din păcate, vor să plece în afară. Acum sa terminat o promoție de infirmiere și cursul de prim-ajutor care este foarte solicitat. Este un curs de prim ajutor de bază.”
Primăriile mai au posibilitatea angajării unui asistent personal dacă persoana cu handicap are gradul I. Din lipsă de resurse financiare, însă, multe primării nu fac asta și preferă să plătească indemnizațiile oferite prin lege.
La Primăria Tîrgu-Mureș sunt aproximativ 200 de asistenți personali angajați pentru persoanele cu handicap, spune șefa Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei, Szocs Zsuzsanna:
Persoana respectivă poate să aleagă între indemnizație, indemnizația este oferită pentru îngrijirea persoanei bolnave, sau angajarea lângă persoana cu gradul I. În general, cam 95% sunt angajate din familie asistentele personale cu care avem contact, mergem la ele, le facem vizite și ele vin cu rapoarte lunare.”
Asistenții personali profesioniști vor fi încadrați cu salariul minim pe economie, la care se vor adăuga indemnizațiile pentru hrană, utilități și indemnizația persoanelor cu handicap, care este, în funcție de grad, de 600 sau 750 de lei pe lună.
Cristina Bulbescu