Persoanele cu handicap grav și asistenții lor își primesc parțial sau cu întârziere indemnizațiile
Publicat de Rotar Mirela, 23 septembrie 2024, 14:00
Legea actuală prevede că statul va plăti ”până la 90 la sută” din bani, restul sumei fiind acoperită de administrațiile locale. În realitate însă, sumele de la stat sosesc deseori incomplete.
Astfel, în mun. Târgu Mureș, anul trecut nu au sosit decât 75% din sumele cuvenite celor aproape 1.500 de beneficiari, persoane cu handicap grav și asistenții lor, a constatat directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș. Andreia Moraru:
La Tg. Mureș sunt 293 de asistenți personali angajați, și mai primesc indemnizație pentru asistent personal încă 1199 de persoane cu dizabilitate gravă. Legislația prevede ca de la bugetul de stat să se facă transferul către bugetul local până la 90 la sută. Asta înseamnă că procentele pot varia, de la bugetul de stat, spre exemplu, anul trecut s-au făcut transferuri de doar 75 la sută. Dacă avem astfel de fracturi de plată la nivelul municipiului reședință de județ, ce probleme pot apărea la comune!
Municipiul Tg. Mureș își permite financiar să achite la timp partea sa de contribuție. Primăriile mai mici au însă probleme serioase în a-și gestiona banii, astfel că indemnizațiile ajung cu întârziere și incomplet la persoanele cu handicap grav și asistenții lor.
Pentru a corecta această situație, UDMR a depus un proiect de modificare legislativă în Parlament, care obligă statul să achite, la timp și complet, atât drepturile persoanelor cu handicap grav cât și a asistenților lor personali.
Deputatul de Mureș, Csep Andrea:
Este evident că acea persoană cu dizabilitate gravă, care are nevoie de îngrijitor personal, trebuie ajutată. Plata acestor beneficii este o greutate pentru multe autorități publice locale, pentru că vedem din când în când ajungem la sfârșitul anului să nu mai existe fonduri pentru salarii. Tocmai de aceea, UDMR a inițiat un proiect de lege prin care dorim ca să scăpăm UAT-urile de povara acestor plăți, în așa fel încât ele să fie plătite în cuantum de fix 90 la sută din bugetul de stat. Pentru că acestea au fost de 30, 40 sau 50%, depinde de ce an bugetar am încheiat, cu finanțări din partea ministerului.
Cele două camere ale Parlamentului urmează să se exprime prin vot asupra proiectului de act normativ, urmând ca modificarea să intre în vigoare după un eventual vot favorabil, și după publicarea sa în Monitorul Oficial al României.
Potrivit datelor DAGSPC Mureș, luna trecută erau înregistrate 9.704 persoane, adulți și copii cu handicap grav, cu însoțitor sau cu asistent personal, beneficiare de indemizație.
Autor: Valeriu Russu