Persoanele cu dizabilități, invitate să facă imposibilul: să schieze
Publicat de APETRI MARGARETA, 31 ianuarie 2024, 12:19
Acest lucru îl pot face gratuit în stațiunile montane din România alături de un înger păzitor, Ionuț Stancovici, care este instructor sportiv din Satu Mare și antrenorul lotului național de caiac slalom.
De ceva timp, atenția lui Ionuț este îndreptată și către persoanele defavorizate. El a înființat Asociația Caiac SMile, prin intermediul căreia învață copiii din casele de copii să meargă cu caiacul, să înoate și să schieze, iar pe viitor dorește să-i ajute pe copiii cu cancer să-și recapete bucuria tot prin sport.
Misiunea sa se îndreaptă și către persoanele cu dizabilități pe care le învață să schieze, inclusiv pe cei cu handicap locomotor și pe nevăzători.
Pe Ionuț Stancovici l-am găsit la Vatra Dornei, chiar pe pârtia de schi, unde instruia persoane cu dizabilități.
De azi și până în 2 februarie, Ionuț va fi alături de persoanele cu handicap pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, în cea de-a patra tabără din acest sezon, alături de alți sportivi de performanță care în urma unor accidentări au ajuns și ei în scaune cu rotile (George Baltă, fost rugbist de performanță și Ionuț Filișan, antrenor de tenis în scaun rulant la clubul Dinamo București):
Aceste tabere sunt pentru persoanele cu dizabilități ca să se poată bucura de schi. Acum patru ani am început și anul trecut am avut peste 1.000 de persoane cu dizabilități participante. Am arătat că schiază și nevăzătorii, schiază și cei cu autism, cu sindrom Down iar cei cu dizabilități locomotorii pot să schieze independent pe scaunele speciale pe care le-am cumpărat noi pentru ei și mergem cu ele pe toate pârtiile din România. Anul acesta, am început la Buscat, la Cluj, după care am mers la Cheile Grădiștii, la Brașov. Acum suntem la vatra Dornei iar de aici mergem în Poiana Brașov, la Păltiniș, la Sibiu, la Cavnic în Maramureș…
Persoanele cu handicap locomotor se folosesc de echipamentele speciale pentru schiat în mod gratuit, mai explică Ionuț Stancovici:
Aceste echipamente noi încercăm să le lăsăm în țară peste tot unde mergem. De exemplu, am lăsat la Cluj, la Buscat, unde Salvamontul și monitorii de acolo au învățat să folosească acel scaun pe care îl dau gratuit persoanelor care se înscriu. Ei sună și îl rezervă. Pentru persoanele cu dizabilități este gratuit peste tot în țară, atât urcările cât și inițierea, dar și sprijinul pe care aceste persoane îl primesc. Și scaunele pe care noi le cumpărăm, un astfel de scaun este 6.500 de euro, dar îl donăm pârtiilor și el, în continuare, se folosește gratuit.
Persoanele cu dizabilități care doresc să schieze se pot înscrie pentru o tabără gratuită pe paginile de Facebook și Instagram a Asociației Caiac SMile, unde există un formular de înscriere, dar și alte informații de care beneficiarii au nevoie.
De asemenea, Asociația Caiac SMile pune la dispoziția persoanelor cu dizabilități, începând cu această ediție a programului, asistență la domiciliu pentru cei care locuiesc în imobile neadaptate sau parțial adaptate.
Astfel, voluntarii vor merge cu un elevator special, îi vor coborî și urca pe cei aflați în dificultate și îi pot ajuta inclusiv cu găsirea unui mijloc de transport pentru a ajunge pe pârtie.
Autor: Cristina Bulbescu