Persoanele cu dizabilități au fost mai grav afectate de pandemie decât celelalte categorii de pacienți

Publicat de MIRELA ROTAR, 3 decembrie 2021, 17:07
În fiecare an, data de 3 decembrie marchează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, eveniment organizat de Organizaţia Naţiunilor Unite începând cu anul 1992 pentru a promova o mai bună înţelegere a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilitaţi.
Ziua Internatională a Persoanelor cu Dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii problemelor legate de dizabilitate şi mobilizarea susţinerii demnitaţii, drepturilor şi bunăstarii persoanelor cu dizabilitaţi.
În județul Mureș, aproape 22.000 de persoane suferă de o dizabilitate, din care aproape 20.000 sunt adulți.
Pe lângă dificultățile date de boală, ei au fost grav afectați și de restricțiile pandemiei.
Directorul DGASPC Mureș, Miklea Hajnal Katalin:
Suntem alături de ei și fiecare are un loc pe acest pământ, fiecare trebuie să își găsească acel loc. sunt niște persoane deosebite, un sprijin real pentru societatea noastră. Pe lângă faptul că au această dizabilitate, pandemia le îngrădește și mai mult dreptul de acces la diferite servicii. Noi încercăm, în continuare, chiar dacă avem mai multe măsuri de prevenire a acestei boli, a virusului, să fim în ajutorul lor.
În ultimul an nu s-a schimbat prea mult situația persoanelor cu handicap, este de părere Andreia Moraru, președintele Federației Dizabnet:
Mici îmbunătățiri s-au făcut pentru cei care au dizabilități grave, însă problemele fundamentale sunt aceleași:
Multe lucruri noi nu s-au întâmplat în domeniul dizabilității în anul care a trecut. În continuare, în domeniul legislației avem o problemă, convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități nu este transpusă, așa cum ar trebui, în legislația românească, și dacă nu rezolvăm acest aspect, atunci nici nu putem vorbi de un progres semnificativ în ceea ce privește respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în România. Facilitățile sunt cam aceleași, au fost doar unele creșteri, de exemplu la nivelul indemnizației pentru persoanele cu dizabilități grave, s-au făcut niște ajustări și au apărut niște creșteri. Situația este staționară.
Simona Șandru, mama unui fetițe cu autism, spune că această perioadă i-a pus pe părinții unui copil cu dizabilități în fața unor greutăți la care nu s-au așteptat:
Când a început pandemia, fetița era încă la școală, am trecut în online, copiii cu probleme mai grave nu se descurcă cu online-ul, sunt învățați să meargă zi de zi la școală, să vină acasă, au o rutină, mai ales copiii cu autism. Dacă îi scoți din această rutină se plictisesc, devin frustrați, ei nu știu să se joace ca ceilalți copii, să facă un puzzle, să deseneze, ei trebuie constant să faci terapie cu ei, trebuie să îi duci la școală.
În 2021, tema Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi este „Lupta pentru drepturi în era post-COVID”, și se referă la provocările, barierele şi oportunităţile pentru persoanele care trăiesc cu dizabilităţi, în contextul unei pandemii globale.
Raluca Creț