Persoanele cele mai bogate ale planetei au câștigat de două ori mai mult decât tot restul lumii de la începutul pandemiei

Publicat de Rotar Mirela, 18 ianuarie 2023, 17:46 / actualizat: 20 ianuarie 2023, 8:48
Oxfam a cerut măsuri imediate pentru a combate creșterea inegalităților la nivel mondial după pandemia de COVID-19, după ce a dezvăluit că aproape două treimi din noua avere acumulată de la începutul pandemiei a ajuns la cei mai bogați 1%, conform “The Guardian”.
Într-un raport care coincide cu reuniunea anuală a elitei globale de la Forumul Economic Mondial de la Davos, Oxfam a declarat că cei mai bogați au încasat 26 de miliarde de dolari (21 de miliarde de lire sterline) până la sfârșitul anului 2021. Această sumă, care le-a revenit persoanelor aflate în top 1% cei mai bogați oameni din lume, reprezintă 63% din totalul câștigurilor globale. Restul de 99% din populația globală a încasat doar 37% din averea totală acumulată.
Oxfam a declarat că, pentru prima dată într-un sfert de secol, creșterea celor mai mari averi din lume a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme și a cerut ca noi taxe să fie percepute pentru cei bogați planetei.
Politicile introduse pentru combaterea impactului economic al COVID-19 – cum ar fi reducerile ratelor dobânzilor și procesul de creare a banilor cunoscut sub numele de relaxare cantitativă – au sporit valoarea proprietăților și acțiunilor, care tind să fie deținute de oamenii bogați .
Raportul spune că pentru fiecare dolar din noua avere globală câștigată de o persoană aflată în ultimii 90% în ultimii doi ani, fiecare miliardar a câștigat aproximativ 1,7 milioane de dolari. În ciuda micilor scăderi din 2022, averea combinată a miliardarilor a crescut cu 2,7 miliarde de dolari pe zi. Câștigurile pandemiei au venit după un deceniu în care atât numărul, cât și bogăția miliardarilor s-au dublat.
Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam GB: „Realitatea economică actuală este un afront adus valorilor umane fundamentale. Sărăcia extremă este în creștere pentru prima dată în ultimii 25 de ani și aproape un miliard de oameni se confruntă cu foametea, dar pentru miliardari, fiecare zi este un câștig. Cum putem accepta un sistem în care cei mai săraci plătesc taxe mult mai mari decât cei superbogați? Guvernele trebuie să introducă taxe mai mari pentru cei superbogați acum”.
Oxfam International (Ox ford Committee for Fam ine Relief) este o confederație formată din 20 de organizații caritabile independente din întreaga lume. Acestea funcționează împreună și în colaborare cu parteneri locali din 66 de țări din întreaga lume, pentru a combate în mod cuprinzător sărăcia și inegalitățile.
Dana Boieriu