Persoanele care au nevoie urgentă de servicii medicale nu vor fi lipsite de ele, dă asigurări șeful DSU
Publicat de MIRELA ROTAR, 7 octombrie 2021, 07:12
Persoanele care au nevoie urgentă de servicii medicale nu vor fi lipsite de ele, dă asigurări Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, în contextul în care spitalele sunt asaltate de numărul mare de bolnavi de covid.
După ce mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi au acuzat că nu mai au acces la servicii vitale, Raed Arafat a explicat că ordinul ce prevede suspendarea operaţiilor şi internărilor pentru 30 de zile nu se referă şi la persoane cu boli ce necesită proceduri, tratamente şi monitorizare permanentă, controale obligatorii, dializă sau proceduri oncologice.
Şeful SDU a mai spus că astfel de decizii au fost luate şi de alte state aflate în situaţii similare şi că este important ca, în această perioadă, resursele să fie direcţionate unde este cea mai mare nevoie:
Vedem impactul pe sectorul sanitar, care este unul foarte serios la acest moment. Motivul acestui impact, în mod deosebit, este că avem un teren prilenic de răspândire şi de impact al variantei Delta. Ea se răspândeşte repede, foarte uşor, are impact mai ales asupra persoanelor care nu au beneficiat de vaccinare. Ăsta este motivul pentru care se ajunge în terapie intensivă, se ajunge pe nevoi mari de oxigen, se ocupă paturile din spital. Altfel, marea majoritate a celor vaccinaţi au simptome foarte uşoare; într-adevăr au ajuns unii vaccinaţi să aibă nevoie de asistenţă avansată, dar erau cu vârstă foarte înaintată şi cu foarte multe probleme medicale asociate.
Pe de altă parte, PSD solicită convocarea de urgenţă a conducerii Parlamentului pentru a anula ordinul privind suspendarea internărilor pacienţilor care nu reprezintă urgenţe.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Alexandru Rafila, a atras atenţia că bolnavii cronic nu trebuie discriminaţi şi a amintit de ordinul similar, de la finalul anului trecut:
S-a înregistrat în România o supramortalitate, şi excluzând din această socoteală cazurile de pacienţi infectaţi cu SARS-COV-2, de circa 6.000 de persoane în fiecare din lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Asta înseamnă că există acelaşi pericol şi în această perioadă. Înregistrăm deja 15.000 de cazuri pe zi, peste 300 de cazuri de deces pe zi datorate infecţiei cu noul coronavirus, dar acest lucru nu trebuie să constituie un element de discriminare în ceea ce priveşte accesul altor categorii de persoane suferinde la servicii medicale.