Persoanele care au comis infracțiuni sexuale pot fi identificare mai ușor

Publicat de Corina Muntean, 2 iulie 2021, 13:09
Poliția Română a lansat Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. În acest registru sunt înscrise persoane care au fost condamnate în țară sau în străinătate pentru comiterea acestui tip de infracțiuni, iar cei care nu sunt înscriși pot primi, la cerere, un certificat de integritate comportamentală.
Informațiile din registru se pot furniza către instanțe, autorități, către instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și către orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, inspector de poliție Aurica Sabău:
Registrul se organizează și se ține de unitățile Poliției Române, prin structuri specializate în acest domeniu. Registrul se constituie ca o evidență distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar. Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.
Cei înscriși în acest registru au și o serie de obligații, a explicat Aurica Sabău:
Persoanele înscrise în Registru au obligația de a anunța, în prealabil, organul de poliție pe raza căruia locuiesc, în cazul intenției efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinație, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit. De asemenea, au obligația de a se prezenta la organul de poliție pe raza căruia își stabilesc locuința, pentru a comunica despre aceasta și a fi luate în evidență, în termen de cel mult 3 zile.
Un astfel de registru este cerut de ani de zile de către ONG-urile implicate în protecția victimelor.
Președintele Asociației Pas Alternativ din Brașov, Iolanda Beldianu:
Este important să existe un astfel de registru. Se putea întâmpla ca omul respectiv, care a ispășit o pedeapsă pentru așa ceva, să fie după aceea într-un fel reabilitat și poate să lucreze într-un loc unde să existe o predispoziție sau un context în care el să-și continue activitatea infracțională sub apanajul acestei iertări publice, să-i spunem așa, adică nu-i mai apărea nicăieri trecutul. Așa apare în registru și poate să fie verificat de orice angajator sau orice persoană, entitate care ar dori să colaboreze cu persoana în cauză. Eu, ca ONG, de exemplu, dacă îmi vine un voluntar, la un moment dat aș putea să verific dacă am suspiciuni, dacă omul respectiv este în acel registru.
Nerespectarea obligațiilor de către cei înscriși în registru constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Raluca Creț