Pericolul muniţiei neexplodate din război, prezentat de pirotehnişti

Publicat de MIRELA ROTAR, 14 septembrie 2021, 08:57
Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş a prezentat, luni, de Ziua Pompierilor, efectele devastatoare pe care le poate avea muniţia descoperită întâmplător, dar şi modul în care trebuie să procedeze cei care fac astfel de descoperiri.
Muniţia rămasă neexplodată din timpul războiului, a fost folosită pentru expoziţie, fiind eliminate elementele periculoase. Cetăţenii care descoperă astfel de muniţii sunt rugaţi să anunţe de urgenţă Dispeceratul 112 şi echipele competente.
”Toate sunt periculoase, fiindcă sunt muniţii care au fost folosite pentru a omorî. Din păcate, mulţi le desconsideră văzându-le cu rugină şi cu părţi deteriorate, însă trebuie tratate cu maximă seriozitate fiindcă sunt foarte periculoase’, a explicat, luni, copiilor prezenţi în Cetatea Medievală din Târgu Mureş, plutonier adjutant Marcu Adrian Adam, din cadrul echipei pirotehnice a ISU Mureş.
Aceasta a precizat că cea mai mare rază de împrăştiere a schijelor o au bomba de aruncător calibrul 82 mm şi proiectilul exploziv de 75 mm, care pot arunca schije şi la o distanţă de un kilometru, un kilometru şi jumătate. Acestea pot fi foarte periculoase întrucât ‘schijele au efectul de rănire sau de omorâre’.