Pericolul de a deveni victimă a traficului de persoane este mai mare în vacanța elevilor

Publicat de Corina Muntean, 9 august 2018, 11:43
Avertismentul vine din partea coordonatoarei Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Tîrgu Mureș, Cristina Zaharia care a participat la o activitate de informare a adolescenților, organizată la Reghin.
Tot felul de locuri aglomerate unde se ascund și persoane rău intenționate sau care vor să racoleze tinerii. De obicei aceștia racolează tinerii și exploatează acești tineri care nu sunt atenți la pericol și ajung să fie exploatați sexual, fie prin muncă, fie prin cerșetorie. De multe ori sunt debusolați, nu știu cum să reacționeze și merg de multe ori pe ideea că mie nu mi se poate întâmpla”
Demersului de prevenire a traficului de persoane se alătură și psihologi care spun că o traumă cauzată de un abuz nu se vindecă complet niciodată. Psihoterapeutul Ioana Cheregi.
Există multe cazuri de care nici nu se știe, și care nu au curajul să comunice cu familiile lor, lucru care este foarte trist pentru că în spatele acelor fete poate este sărăcia, nevoia de a se afirma. Nici măcar care trăiește trauma nu o poate descrie. Eu cred că rămân cicatrici și să te vindeci de o traumă nu se poate. Important este să ne schimbăm atitudinea din victimă în supraviețuitor.”
De cele mai multe ori, victimele conștientizează târziu că sunt exloatate, dar pot chiar și atunci să ceară ajutorul. Au la dispoziție linia verde help line: 0800800678. Cea mai frecventă metodă de exploatare întâlnită în România este cea sexuală, în aproape 70% din cazuri, iar cele mai vulnerabile sunt persoanele între 10 și 18 ani.
Anul trecut, în România au fost identificate 663 de victime, dintre care 19 din Mureș și Harghita.
Marcela German