Pericol ridicat de incendii cauzate de coșurile de fum defecte
Publicat de MIRELA ROTAR, 30 octombrie 2020, 13:30 / actualizat: 30 octombrie 2020, 14:44
Odată cu venirea sezonului rece, sunt raportate tot mai multe incedii de imobile și acoperișuri, din cauza necurățării hornurilor.
Deseori, acestea sunt blocate de crengi, depuneri, animale sau păsări, însă coșurile pot fi înfundate și cu obiectele casnice pe care oamenii le aruncă, din nepăsare sau neștiință în foc.
Președintele Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee, Mircea Bălșoianu, susține că legislația românească este conformă normelor europene în domeniu, însă nu se aplică decât la persoanele juridice.
Multă lume folosește elementul de ventilație pe post de coș de fum, care nu este certificat, nu rezistă la toate aceste temperaturi, pe lângă faptul că ele sunt montate de către oameni care nu au niciun fel de pregătire. Observăm probleme majore la partea de reglare a cazanelor pe combustibil solid. Aici, foarte mulți, așa ziși meseriași, fac tot felul de improvizații, și societățile autorizate ISCIR nu ajung pentru că nu există o sancțiune în acest sens. Apoi, la sobele de teracotă și la cazanele cu combustibil solid, foarte mulți consideră aceste surse de căldură ca un crematoriu și de la lenjerie intimă, pamperși până la sticle de plastic, toate acestea se folosesc pe post de combustibil.
Numai între lunile octombrie 2019-martie 2020 pompierii mureșeni au intervenit la circa 100 de incendii cauzate de instalațiile de încălzire defecte, nesupravegheate, sau cu improvizații, a declarat purtătorul de cuvânt al IUS Mureș, Petru Daniel Dan:
În sezonul rece trecut, pompieri au intervenit la 100 de incendii cauzate de coșuri le de fum defecte sau necurățate, a mijloacelor de încălzire cu improvizații. Nu folosiți sobe cu fisuri, crăpături sau alte mijloace de încâlzire defecte. Nu folosiți sobe fără ușițe la focare, cenușare ori cu acestea defecte sau care nu se închid. Nu uscați pe sobe lemne, rufe sau alte materiale combustibile, nu supraalimentați sobele, nu aprindeți focul cu benzină, motorină sau alte lichide inflamabile care produc vapori.
Pompierii recomandă curățarea și repararea coșurilor de fum de câte ori e nevoie dar obligatoriu înaintea sezonului rece, iar în fața ușișelor sobelor trebuie asigurată o tavă metalică. Reprezentanții ISU Mureș recunosc că nu s-au dat sancțiuni, argumentând că e suficient necazul omului, produs prin incendierea bunurior.
Legislația în vigoare prevede sancțiuni între 500 și 1000 lei pentru instalații termice cu improvizații și probleme constatate la coșurile de fum, iar pentru depozitarea materialelor combustibile lângă surse de foc, amenzile sunt între 1000 și 2500 de lei.
Valeriu Russu