Pericol de căpușe în Mureș, odată cu încălzirea vremii!

Publicat de MIRELA ROTAR, 27 aprilie 2022, 13:55
Județul Mureș este una din zonele cele mai expuse din țară la înțepăturile de căpușe din cauza vegetației bogate, spun specialiștii, care avertizează că deja sunt zilnic astfel de cazuri înregistrate.
La SMURD Târgu Mureș s-au înregistrat doar sporadic oameni înțepați de căpușe. Cei mai mulți se prezintă la clinicile de boli infecțioase.
Medicii specialiști spun că există mai multe metode de a preveni înțepăturile de căpușe și atenționează că cei mai vulnerabili sunt copiii.
Șefa Clinicii de Boli Infecțioase 2 din Târgu Mureș, medicul primar de boli infecțioase, Brândușa Țilea:
În primul rând, în momentul în care constatăm prezența unei căpușe, nu avem voie să o extragem manual pentru că facem foarte mult rău. O comprimăm și ea își revarsă tot conținutul digestiv la nivelul capilarelor tegumentului. Trebuie să mergem la serviciul de urgență și acolo se extrage chirurgical cu o pensă căpușa și ulterior, pacienții sunt trimiși la medicii de familie, respectiv la clinicile de boli infecțioase, unde specialistul decide tratament profilactic, monitorizarea anticorpilor… Trebuie să vedem, în timp, după 21 de zile dacă acea căpușă a fost infectată. Noi, în fiecare zi avem plăgi mușcate de căpușă.
Medicii mai avertizează populația să evite ieșirile la iarbă verde, în zonele unde pasc turme de animale, pentru prevenirea mușcăturilor de căpușe și alte insecte care pot transmite boli grave, atât la adulți, cât și la copii.
În țara noastră, conform ultimului studiu, doar 1% din căpușe poartă virusul bolii Lyme.Cu toate acestea, astfel de cazuri sunt diagnosticate anual în județul Mureș.
Cristina Bulbescu