Performanțe financiare la Jocurile Olimpice de vară de la Paris
Publicat de Corina Muntean, 14 august 2024, 11:13 / actualizat: 17 august 2024, 21:04
Jocurile Olimpice de vară de la Paris, care s-au încheiat duminică seara pe Stade de France, printr-o ceremonie spectaculoasă, au atras peste 9,5 milioane de spectatori şi au permis stabilirea a 32 de noi recorduri mondiale la opt discipline sportive. Dincolo de performanțele sportive putem vorbi și de performanțe financiare, întrucât medaliile de aur au fost mai valoroase ca niciodată.
Cu prilejul olimpiadei de la Paris, ediția 2024, au fost comadnate și produse aproape 5.100 de medalii poleite cu aur, argint și bronz, însă în fabricație a fost și oțelul, utilizându-se pentru fiecare din ele circa 18 grame de metal. Au câştigat medalii 91 de Comitete Olimpice Naţionale, precum şi Echipa Olimpică a Refugiaţilor, așa că putem aprecia că aproape jumătate din participanți au fost mulțumiți în aceasstă privință.
Cât despre valoarea financiară intrinsecă a medaliilor, putem spune că cel puțin cele de aur și de argint sunt mai valoroase decât în alți ani. Medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, de exemplu, are o valoare record de 862,57 euro, potrivit unei analize a materialelor utilizate pentru fabricarea medaliilor olimpice, realizată de platforma de investiţii Saxo. La JO de la Tokyo, o medalie de aur valora 643,46 euro, iar la Rio, în 2016, valora numai 497,30 euro. Medalia de aur din acest an conţine 6 grame de aur şi 505 grame de miez de argint, potrivit Saxo.
Ca urmare a creşterii anuale de 6% a preţului aurului şi argintului în ultimul deceniu, medaliile au acum un preţ mai mare. Conform analizei Saxo, o medalie de argint valorează 436,34 euro, cu 84% mai mult decât la precedentele Jocuri Olimpice, de la Tokyo. În schimb, o medalie de bronz, fabricată din 415,5 grame de cupru şi 21,85 grame de zinc, valorează doar 3,58 euro, cu 12 cenţi mai mult decât la Jocurile din 2021.
La JO 2024, fiecare medalie acordată conţine 18 grame de Turn Eiffel. O bucată hexagonală de metal încrustată în mijlocul fiecărei medalii provine din elemente înlocuite în timpul lucrărilor de renovare a celebrului monument parizian.
„Acest aspect unic adaugă valoare istorică şi culturală, dar, având în vedere costul scăzut al fierului (oţelului), nu adaugă nimic la valoarea monetară a medaliilor”, a explicat Ole Hansen, responsabil cu strategia privind materiile prime la platforma de investiţii Saxo.
Dar oricum, medaliile olimpice nu sunt obiecte pe care să le vinzi la licitații ori să le dai cu împrumut la case de amanet, ci ele sunt de păstrat și venerat, valorea lor simbolică fiind inestimabilă.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45