Pepenele românesc, la control și la Tg. Mureș
Publicat de APETRI MARGARETA, 16 iulie 2024, 12:39
De circa o săptămână a debutat, la nivel național, acțiunea de verificare a pepenilor roșii și galbeni produși de producătorii locali pentru determinarea reziduurilor de pesticide.
Activitatea este desfășurată de Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) până la finele lunii august, timp în care vor fi verificate peste 180 de probe.
La Unitatea Fitosanitară din Târgu Mureș deja există 10 probe în lucru dar care nu provin din Mureș deoarece aici încă nu s-au copt pepenii, ci au fost prelevate de la alți producători din țară, precizează șeful Unității, Marian Pogăcian:
Noi, în județul Mureș unde suprafața cultivată cu pepeni este mai mică, avem numai două probe de analizat. La Laboratorul din Târgu Mureș sunt arondate 17 județe și fiecare județ trimite câte două probe. Avem doar o anumită capacitate de a face analize… La noi în județ încă nu s-au copt pepenii dar programul durează până în 31 august. Avem deja câteva probe care sunt încă în lucru. Eu trag nădejdea ca, la fel ca la toate celelalte probe de proveniență românească, să nu fie probleme…
Înainte de acțiunea ce vizează pepenii, Unitatea Fitosanitară din Târgu Mureș a participat la acțiunea ”Cireașa și Căpșuna” unde din câteva zeci de probe recoltate nu au fost identificate probleme deosebite.
Aparatura Unității Fitosanitare din Târgu Mureș este extrem de performantă și poate detecta reziduurile de pesticide la cele mai mici valori, mai spune Pogăcian, motiv pentru care uneori se depistează mici cantități de reziduuri provenite de la culturile din anii anteriori.
Autor: Cristina Bulbescu